Bloesemtoerisme in Vlaams-Brabant: "Iedereen is welkom, maar wel met mate" 

Nu er bloesem aan de bomen begint te komen, denken burgemeesters uit de bloesemregio er over na hoe ze de vele fietsers en wandelaars het best kunnen ontvangen. In Zoutleeuw treft burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) extra maatregelen. "Er zal extra toezicht zijn en de plaatsen waar we veel volk verwachten, hebben we in kaart gebracht."

Het mooie weer en het begin van de lente lokken veel mensen naar de bloesemregio's. In Vlaams-Brabant betekent dat voor Hagelandse  gemeenten  zoals Zoutleeuw, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Geetbets en Linter meer fietsers en wandelaars. Daarom worden er maatregelen genomen om de toestroom aan mensen vlot en veilig te doen verlopen. 

"We hebben samen gezeten met de politie om te kijken hoe we die wandelaars en fietsers zo veilig en aangenaam mogelijk kunnen ontvangen", vertelt burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) van Zoutleeuw. "Er zal extra toezicht zijn en de plaatsen waar we veel volk verwachten, hebben we in kaart gebracht. Daarnaast plaatsen we alcoholgel waar mensen hun handen kunnen ontsmetten en moet uiteraard iedereen zich houden aan de veiligheidsmaatregelen: afstand houden en bubbels van vier."

Iedereen is welkom, maar liefst wel met mate.

Burgemeester Herbots

"Ik denk dat mensen nood hebben aan ruimte om hun vleugels te spreiden", aldus burgemeester Herbots. "Maar dat moet wel veilig. Er zijn daarom geen grote bloesemevenementen. Druktes zoals aan de kust willen we vermijden. Maar ik wil toch benadrukken: iedereen is welkom, maar liefst wel mate."

Ook voor natuurgebied Het Vinne in Zoutleeuw zijn er extra maatregelen genomen. "Hiervoor zal de provincie extra stewards inzetten en komen er sensibiliseringsaffiches. Maar we doen ook een beroep op het gezond verstand."

Voor Herbots voelt het vreemd aan om het bloesemtoerisme te beperken: "Maar iedereen met groene vingers weet: snoeien is bloeien. We doen nu een stapje achteruit om volgend jaar opnieuw voluit te genieten."

Meest gelezen