Radio 2

Brand Lo-Reninge: werknemer van het bedrijf helpt brand blussen: "Al het materiaal waar ik elke dag mee werk, is volledig vernield." 

Een ware vuurzee vernielde dinsdagavond houtatelier Vandamme langs de Turkeyen in Lo. Werkelijk niets bleef gespaard. Het bedrijf met 20 werknemers wordt geleid door Jeroen Vandamme, maar werd in 1985 opgericht door vader Ronny. "Mijn levenswerk is vernield." 

Dinsdagavond even na 20 uur reed Ronny van Koksijde naar huis en merkte een grote zwarte rookpluim. “Ik zag dat die ter hoogte van Lo was maar kon de locatie niet duidelijk bepalen. Pas toen ik dichter was, zag ik dat de brand zich achter de kerk bevond, waar ons bedrijf ligt. Toen belde mijn vrouw dat het bedrijf in brand stond. Kort daarna was ik ter plaatse en zag ik die immense vuurzee. Ik kan niet beschrijven wat er door me heen ging.” 

Werknemer helpt blussen

Brandweerlui en materiaal van de posten Veurne, Diksmuide, Houthulst, Zuid-IJzer en Langemark kwamen ter plaatse. Pas 's nachts om 2 uur kon een groot deel terug vertrekken. Eén van de brandweermannen was Bart Snick uit Lo. Hij werkt in het houtbedrijf dat in brand stond en is vrijwilliger bij de brandweer. "Het was moeilijk om de vuurzee te zien ter plaatse. Maar op dat moment blijf je professioneel en blus je de brand zoals het elders zou zijn. Het maakte me wel emotioneel toen ik binnen de complete ravage zag. Afgewerkte producten waar ik zelf aan gewerkt heb en die klaar stonden voor levering aan klanten, alles is volledig vernield door het vuur.

Al het materiaal waar ik dagelijks mee werk, is volledig vernield

Vrijwillige brandweerman en werknemer van het bedrijf Bart Snick

De loods, de productieruimte, de bureaus, de opslagplaats, 5 bestelwagens en tientallen machines, niets bleef gespaard. Stichter van het bedrijf Ronny Vandamme: "Wij zijn gespecialiseerd in allerhande houtwerk op maat, zoals ramen, deuren en totale inrichtingen. In 2012 gaf ik de fakkel door aan mijn zoon Jeroen en zijn vrouw Florence. Hij bouwde het bedrijf verder uit tot wat het nu is. Ons levenswerk is vernield. We stonden totaal machteloos.” De brand zou achteraan zijn ontstaan, maar de oorzaak is voorlopig nog niet bekend. 

Radio 2

Meest gelezen