Extra coronabedden in Universitair Ziekenhuis Gent: “We moeten beginnen te improviseren”

Door het toenemende aantal coronabesmettingen en het stijgende aantal ziekenhuisopnames dreigt er in Oost-Vlaanderen een tekort aan bedden op de verschillende corona-afdelingen en moet er capaciteit bijgemaakt worden. “Ziekenhuizen schakelen over naar een nieuwe fase”, zegt Frank Vermassen van het UZ Gent. 

Vanaf volgende week dinsdag zullen er in het UZ Gent meer bedden vrijgemaakt worden voor coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg. Ziekenhuizen schakelen opnieuw over naar fase 2A. Dat betekent dat 60 procent van de bedden op intensieve zorg dan voorbehouden wordt voor coronapatiënten. 

Een timmerman kan geen schip besturen

Professor Frank Vermassen, UZ Gent

“Dat brengt extra werk en improvisatie met zich mee”, zegt professor Frank Vermassen. “Er komen in eerste instantie 6 bedden bij en er wordt ook gekeken waar er extra capaciteit gemaakt kan worden.” Dat aantal bedden lijkt klein maar is al een serieuze inspanning. “Er moet voldoende gekwalificeerd personeel voorhanden zijn. Het bed zelf en de beademingsmachine zijn het probleem niet, wel de juiste handen aan het bed. Je kan een timmerman ook geen schip laten besturen. 

Andere zorg voorlopig nog niet in het gedrang

Op dit moment kunnen alle andere patiënten nog altijd terecht op dienst intensieve zorg in het UZ Gent. “Al blijft het dansen op een slappe koord”, zegt Vermassen. “We stellen nu geplande zware operaties uit om zo die bedden op intensieve vrij te houden. Voorlopig zijn er bedden genoeg voor mensen die bijvoorbeeld een hartinfarct hebben gehad of ernstige letsels opliepen na een ongeval. Maar, het wordt wel krapper.”

 

Meest gelezen