Hilde de Keersmaeker

Geen vrachtwagens meer op lokale wegen Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise: "Overtreders krijgen boete van 174 euro"

Zware vrachtwagens moeten voortaan vaste routes volgen als ze door Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise rijden. Overtreders zullen een boete van 174 euro krijgen, tenzij ze kunnen bewijzen dat ze daar moeten zijn om te leveren. De gemeentebesturen willen zo vermijden dat truckers via sluipwegen de veiligheid en de leefbaarheid van de gemeenten in het gedrang brengen.

"In ons geval wordt er van Londerzeel richting Grimbergen gereden op lokale wegen die totaal niet voorzien zijn voor dat zwaar vrachtvervoer, en die wegen zijn dan niet veilig voor de zwakke weggebruiker", zegt Hilde de Keersmaeker, schepen van mobiliteit in Kapelle-op-den-Bos. "Wij willen daar nu paal en perk aan stellen en dat verkeer begeleiden om naar de juiste bestemming te brengen. En doordat we met de drie gemeenten die zone op dezelfde manier afbakenen, maakt dat de politie de mogelijkheid heeft om te handhaven te beboeten."

Er zullen nu in de zone KLM op zo’n 130 locaties een vierhonderdtal verkeersborden geplaatst worden, zodat de politie gewettigd kan optreden. De  politie zal ook extra controles uitvoeren op het vrachtverkeer: “Agenten zullen de vrachtbrief controleren waarop de eindbestemming van de te leveren goederen staat. Als de eindbestemming zich binnen de zone voor lokaal vrachtverkeer bevindt, is er geen probleem. Anders krijgen ze een boete van 174 euro", besluit de Keersmaeker. 

Meest gelezen