Gevangenen Oudenaarde vormen virtuele koersploeg: “We koersen tegen cipiers, rechters en minister”

In de gevangenis van Oudenaarde is een virtuele koersploeg opgericht met 6 gedetineerden. Ze trainen op rollen en zijn verbonden met het virtueel fietssysteem Zwift. Later zullen ze het zo via internet kunnen opnemen tegen amateurs van buiten de gevangenis. "Veel gedetineerden willen fietsen, er is zelfs een wachtlijst", vertelt de sportfunctionaris van de gevangenis.

“We vinden het heel belangrijk dat gedetineerden via sport een uitlaatklep hebben”, vertelt Heather Loontjens. Zij is sportfunctionaris in de gevangenis van Oudenaarde. “Het is goed voor hun fysieke en ook hun mentale gezondheid. Zo houden ze ook connectie met de wereld buiten de gevangenismuren."

Het koersproject startte eigenlijk al bijna 10 jaar geleden, in 2012. “Naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen toen hebben we hier toen een systeem met fietsen op rollen geïnstalleerd. We hebben het parcours toen offline gereden”, verklaart Loontjes. “Het systeem is hier sindsdien blijven staan en werd wekelijks gebruikt door enkele fervente fietsers. Nu gaan we nog een stapje verder en gaan we ook online tegen andere mensen kunnen fietsen." 

Wachtlijst

Lang heeft Loontjes niet moeten zoeken naar leden voor de allereerste virtuele fietsploeg in een gevangenis. “We hebben echte diehards en er is veel interesse. Er is op dit moment zelfs een wachtlijst.”

Het was al 9 jaar geleden dat ik nog eens gefietst had

Wielrenner in de koersploeg van de gevangenis

Eén van de gevangene die meerijdt, getuigde bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik heb meteen ingetekend op dit project en ik was één van de eersten. Zelf heb ik al een hele tijd niet meer op een fiets gezeten, maar enkele ploegmaats hebben wel de nodige kilometers op de teller.”

Uitzondering op de regel

De virtuele koersploeg zal via internet verbinding maken met de buitenwereld. “Dat is erg uitzonderlijk”, zegt Loontjes. "Alle communicatie via het web is normaal gezien verboden.” De ploeg gaat nu wedstrijden rijden tegen personeel uit justitie, zoals cipiers en rechters. “En ook minister Vincent Van Quickenborne heeft al gezegd dat hij wil meedoen.” De coureurs komen normaal gezien eind mei in actie. “Al kan corona op dat vlak natuurlijk nog roet in het eten strooien.”

Beluister hier het volledig gesprek met Heather Loontjes:

kasto80

Meest gelezen