Ongeziene drukte bij kinesisten door corona, kinesist Lode Verreyen: "Dit heb ik in 30 jaar nooit meegemaakt"

Veel kinesisten hebben het de laatste tijd uitzonderlijk druk. Patiënten die COVID-19 hebben gehad moeten vaak lang revalideren bij de kinesist en corona veroorzaakt ook onrechtstreeks klachten bij patiënten. Zo kunnen mensen die thuiswerken last krijgen van nek en hoofdpijn omdat ze niet aan een ergonomisch aangepast bureau kunnen werken. De beroepsvereniging van kinesisten Axxon zegt dat hier en daar wachtlijsten ontstaan en dat sommige kinesisten zelfs een patiëntenstop invoeren. 

In kinesistenpraktijk Groenenborg in Wilrijk bij Antwerpen is het veel drukker dan normaal. "Dit heb ik in die meer dan 30 jaar dat ik dit werk doe, nooit gezien", zegt kinesist Lode Verreyen die de praktijk runt. De enorme drukte is ontstaan door de toevloed van patiënten die COVID-19 hebben gehad en door mensen die onrechtstreeks klachten kregen door toedoen van corona. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die moeten thuiswerken of mensen die door de stress ook fysieke klachten krijgen. Al die patiënten samen met de normale zorg, maakt het voor veel kinesisten wel heel druk.

Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Langdurige behandeling

De behandeling van patiënten die COVID-19 hebben gehad is niet eenvoudig en duurt vaak lang. "COVID-19, dat is een heel complexe materie", legt Verreyen uit. "Mensen krijgen daar alle mogelijke klachten van. We merken dat die klachten vaak erg hardnekkig zijn. We hebben medelijden met de patiënten die binnenkomen. Normaal kunnen we hen vertellen wat er gaat gebeuren en hoe, maar dat kunnen we nu (nog) niet, omdat het voor ons ook nog nieuw is."

Nu kan ik met moeite 3,5 kilometer lopen. Ik voel dat het qua ademhaling gewoon niet lukt

Selina Boonen, patiënt

Selina Boonen heeft een tijd geleden COVID-19 gehad en heeft door het vele liggen tijdens de ziekte haar schouder geblesseerd. Ze komt nu in de kinesistenpraktijk oefeningen doen. Toch heeft ze niet alleen last van een pijnlijke schouder zegt ze: "Ik was voor ik ziek werd goed in conditie en was aan het trainen voor een halve marathon. Als ik ging trainen was ik vertrokken voor 6 of 7 kilometer. Nu kan ik met moeite 3,5 kilometer lopen. Ik voel dat het qua ademhaling gewoon niet lukt."

Klachten door stress en thuiswerken

Ook onrechtstreeks brengt corona mensen tot bij de kinesist. Onder andere door thuiswerk of extra stress krijgen steeds meer mensen klachten. "Ik hoor soms dat mensen letterlijk opstaan, ontbijten, de kruimels van tafel vegen en op hun laptop aan de keukentafel beginnen werken", zegt Verreyen. "Ze zitten dan vaak ook nog op een keukenstoel en dat is uiteraard allemaal niet ergonomisch en zo krijgen mensen klachten. Vaak hebben mensen pas om 18 of 19 uur door dat het al avond is en hebben ze heel de dag niet bewogen, wat ook klachten kan geven."

Dimitri Durlet heeft geen COVID-19 gehad, maar werkt al maanden thuis. Door de minder ergonomische werkomstandigheden en ook de stress heeft hij klachten gekregen. "Ik beweeg door de dag veel te weinig, ik zit gewoon aan tafel op een keukenstoel en dat voelt allemaal niet goed aan mijn lijf."

Meest gelezen