Luk De Wilde

Iconische Boelwerf-kraan in Temse wordt niet meer gerestaureerd: “Meer dan 1 miljoen euro, dat kunnen wij niet betalen”

Temse wil de bekende kraan van de scheepswerf Boelwerf niet meer restaureren, omdat de restauratiekosten te hoog zijn. De gemeente kreeg de kraan nadat de Boelwerf na 165 jaar failliet ging. De kraan is beschermd, maar Temse vraagt de overheid nu om dat op te heffen. “Wij vinden het ook spijtig, het was een schitterend monument”, zegt de burgemeester van Temse, Luc De Ryck (CD&V).

De Boelwerf is opgericht in 1829 door Bernard Boel, een timmerman. Het werd een grote Belgische scheepswerf in Temse aan de Schelde. Uiteindelijk werd het zelfs een wereldspeler. De werf ging zo'n 30 jaar geleden failliet. De grote torenkraan bleef er staan. “Wij hebben de kraan verworven als monument, eerbetoon aan de arbeiders van de Boelwerf. Toen hadden we nog geen zicht op het prijskaartje dat eraan verbonden was”, vertelt burgemeester De Ryck (CD&V). 

Gemeente Temse heeft nu wél zicht op de kostprijs om de kraan in ere te herstellen en zegt zelf niet genoeg centen te hebben. “In de loop van de uitvoering zullen er aanzienlijk meer kosten gemaakt worden. Daar moet je ook nog de kosten aan het architectenbureau in de toekomst bijtellen. Het is een nooit eindigende kost voor restauratie en onderhoud. De restauratie van de kraan wordt geraamd op 1.500.000 euro”, schetst de burgemeester.

Het is een nooit eindigende kost voor restauratie en onderhoud
Luc De Ryck, burgemeester van Temse

Officiële procedure nog niet gestart

“Er is nog geen officiële collegebeslissing. We hebben de bevoegde Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA) naar zijn standpunt gevraagd en naar de procedure. Die procedure zal uiteraard een openbaar onderzoek omvatten: iedereen zal bezwaar kunnen indienen. We wachten nu dus eerst op het antwoord van de minister”, vertelt De Ryck. 

“Wij vinden het ook spijtig dat het niet gerealiseerd zal worden, want het was een schitterend monument, een icoon ter ere van de duizenden mensen die op de Boelwerf gewerkt hebben.”

Symbool van de havenarbeiders

Erfgoedvereniging Op Stapel uit Temse begrijpt dat de restauratie de gemeente veel kost, maar is niet blij met die beslissing, want de kans bestaat dat de kraan moet verdwijnen. 

Als de kraan verdwijnt, zal de skyline van Temse nooit meer zijn zoals ze was.
Eddy Van Grevelinge

“Wij vinden dat alles wat te maken heeft met de scheepsbouw in Temse zoveel mogelijk bewaard moet worden. Ik vind het echt spijtig dat die zal verdwijnen. Ik heb hier 22 jaar gewerkt. Als de kraan verdwijnt, zal de skyline van Temse nooit meer zijn zoals ze was. Ik kan begrijpen dat het veel geld kost, maar voor mij is het belangrijker dat een erfgoed wordt bewaard”, besluit Eddy Van Grevelinge van de erfgoedvereniging.

Meest gelezen