Het Italiaanse ministerie van Defensie in Rome.
AFP or licensors

Italiaanse marine-officier opgepakt wegens spionage, twee Russische diplomaten land uitgezet

In Italië is een kapitein van de marine gearresteerd wegens spionage. Een Russische militair die op de Russische ambassade in Rome werkte en diens overste zijn wegens betrokkenheid bij de zaak het land uitgezet. Volgens verschillende Italiaanse media zou de marine-officier geheime Navo-documenten hebben verkocht aan de Russen. 

De Italiaanse officier en de Russische militair werden op heterdaad betrapt toen de Italiaan documenten overhandigde aan de Rus, in ruil voor geld. 

"We hebben ingegrepen tijdens een geheime afspraak tussen de twee, onmiddellijk nadat de Italiaanse marineofficier documenten had overhandigd in ruil voor geld", zegt de Italiaanse politiedienst carabinieri in een verklaring. 

"Beiden worden beschuldigd van ernstige misdrijven die te maken hebben met spionage en het in gevaar brengen van de binnenlandse veiligheid."

NAVO-informatie

De marinekapitein werkte op het oppercommando van alle gewapende diensten in Italië. Hij had toegang tot zeer gevoelige informatie, ook tot NAVO-documenten. Volgens verschillende Italiaanse media zou hij NAVO-documenten hebben overhandigd aan de Russen, maar dat is niet officieel bevestigd. Als dat inderdaad het geval is, dan kan dat ook een risico betekenen voor de veiligheid van andere westerse landen. 

Italië tilt zwaar aan de zaak. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio spreekt van een "uiterst ernstige vijandige daad". Italië heeft de twee betrokken medewerkers van de Russische ambassade uitgewezen. De ambassadeur is op het matje geroepen. 

Meest gelezen