UAntwerpen

Let op voor teken en stuur verwijderde exemplaren gratis naar Sciensano voor onderzoek

Met de start van de lente begint het Agentschap Zorg en Gezondheid opnieuw de campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck". Sciensano volgt ook dit jaar de tekenbeten op bij de Belgen via de website en app TekenNet. Het gezondheidsinstituut roept iedereen die een tekenbeet oploopt om de beet te registreren. De verwijderde teek kan tussen 1 april en 31 oktober gratis met de post naar Sciensano gestuurd worden.

Teken zijn kleine spinachtigen die leven van het bloed van hun gastheer. De parasitaire diertjes kunnen besmet zijn met ziektekiemen, die via een beet overgedragen kunnen worden op de mens, zoals de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

In 2020 werden er in België 9.935 tekenbeten gerapporteerd: 4.821 in Vlaanderen, 237 in Brussel en 4.877 in Wallonië. De meeste tekenbeten werden in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Namen, Luxemburg en Luik opgetekend.

Het verloop van het tekenseizoen vorig jaar was vergelijkbaar met de jaren 2016 en 2017, met een start in de maand maart, een piek in de maand juni en een geleidelijke afname in juli en augustus. Teken zijn zeer gevoelig voor uitdroging en extreme warmte. Ondanks het feit dat 2020 ook een warm en redelijk droog jaar was, was juli een relatief frisse maand en vond de eerste hittegolf pas plaats in augustus.

Impact coronavirus

Mogelijk was er een impact van de COVID-19 epidemie, met meer vrijetijdsactiviteiten in de natuur en meer vakanties in eigen land, waardoor er mogelijk meer blootstelling was aan teken, aldus Sciensano. Bijna acht op de 10 tekenbeten werd opgelopen in een straal van minder dan 10 km van de woonplaats en tijdens vrijetijdsactiviteiten (90 pct).

"Aangezien er in 2020 opnieuw meer tekenbeten werden gemeld, kunnen we verwachten dat ook het aantal gevallen van Lyme-borreliose en andere ziekten overgedragen door teken, hoger was." De gegevens wijzen daar niet direct op, Sciensano wijst op mogelijke onderrapportering omwille van de impact van COVID-19 op het zorgsysteem.

Sciensano analyseert voor het onderzoek enkel teken die verwijderd zijn bij mensen. Teken verwijderd bij huisdieren of teken die in de natuur werden gevangen maken geen deel uit van de studie.

Meest gelezen