Leuvense kringwinkel omgebouwd tot pop-up boekenwinkel

De kringwinkel in Heverlee, bij Leuven, is in een recordtijd omgebouwd tot pop-up boekenwinkel. Op die manier kan de kringwinkel toch deels open blijven, want met de nieuwe coronamaatregelen mogen boekenwinkels open zonder reservatie. En zo blijven ook de werknemers aan de slag, die het vaak al wat moeilijker hebben. 

In de kringwinkel van Heverlee vind je vanaf vandaag 15.000 boeken en 1.500 strips, allemaal tweedehands. De kringwinkel is tijdelijk omgebouwd tot boekshop, zo kan de zaak toch nog open blijven. Want volgens de nieuwe coronamaatregelen mogen boekenwinkels zonder reservatiesysteem open blijven. De rest van het aanbod van de kringwinkel is dan wel niet toegankelijk. 

Boeken zijn een manier om te ontsnappen in deze coronatijden

Het is belangrijk dat onze kringwinkel minimaal blijft draaien, zegt Ingrid de Roo: "De kringwinkel is op de eerste plaats een sociaal tewerkstellingsproject, waar mensen werken die het al wat moeilijker hebben. Daarom hebben we iets bedacht waardoor we toch kunnen open blijven, en hebben we er een pop-up boekshop van gemaakt. We doen dat ook omdat we merken dat boeken voor veel mensen een troost en een vlucht zijn, een manier om te ontsnappen in deze coronatijden."

Blije klanten

Niet iedereen is op de hoogte van de verandering naar boekshop, maar de klanten zijn wel enthousiast. "Ik kwam eigenlijk gewoon naar de kringwinkel en dan zag ik toevallig dat het een boekenwinkel geworden is", vertelt een klant. "Maar ik vind het leuk, want ik hou van boeken. Ik heb vooral boeken gekocht met vampierenverhalen." Ook een andere vrouw gaat met een stapel boeken naar buiten: "Dit is een mooie kans. Als het op lezen aankomt, kriebelt het bij mij. De keuze in de winkel is ook super, er zitten zelfs exemplaren tussen die niet eens gelezen zijn. En alles is per rubriek geordend. Ik heb vandaag genoeg boeken gekocht voor de hele maand, maar ik kom zeker terug."

Meest gelezen