Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Liveblog - Franse scholen gaan minstens 3 weken dicht, UZ Gent moet patiënten intensieve zorg doorsturen

Er worden nu dagelijks gemiddeld 246 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat aantal stijgt met 14 procent tegenover de week ervoor. Ook de andere cijfers blijven stijgen. Per dag worden er 4.810 nieuwe besmettingen vastgesteld, 15 procent meer dan de week daarvoor. Er sterven ook 27 mensen per dag aan de gevolgen van het virus. Volg het coronanieuws op de voet in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Macron: "Als we nu geen maatregelen nemen, dreigen we controle te verliezen"

Frankrijk gaat de huidige coronamaatregelen uitbreiden over heel zijn grondgebied. Dat heeft de Franse president Macron gezegd in een toespraak op televisie. Vanaf zaterdag gelden de avondklok om 19 uur en de binnenlandse reisbeperkingen in heel het land en dat voor minstens 4 weken. Op dit ogenblik gelden die maatregelen alleen in de regio Parijs en enkele andere gebieden.

Maar volgens de Franse president Macron dreigt de situatie te escaleren. Dat heeft alles te maken met de besmettelijke Britse variant van het virus die momenteel veel slachtoffers maakt. Ook in Frankrijk liggen opvallend veel jonge 60-ers en 50-ers in het ziekenhuis. “Als we nu geen maatregelen nemen, dan dreigen we de controle te verliezen”, zei Macron.

Daarom gaan ook de Franse scholen en kinderdagverblijven voor minstens 3 weken dicht. Volgens Macron wordt april een cruciale maand om het virus klein te krijgen. Hij hoopt dat Frankrijk vanaf mei weer langzamerhand “heropend” kan worden.

Macron hoopt dat na één maand van bijkomende inspanningen kan worden overgegaan tot een geleidelijke openstelling van de samenleving. "Vanaf half mei zullen we weer beginnen met het openen, onder strikte regels, van sommige culturele plaatsen", zegt Macron ook. "We zullen onder voorwaarden ook de opening van terrassen toestaan."

Tot slot gaf de Franse president ook toe dat er fouten werden gemaakt bij de aanpak van de pandemie. "In elke fase kunnen we zeggen dat we het beter hadden kunnen doen, dat we fouten hebben gemaakt. Dat is allemaal waar", erkende Macron. "Maar ik weet één ding: we hebben volgehouden, we hebben geleerd, en we zijn elke keer beter geworden."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

UZ Gent moet patiënten intensieve zorg doorsturen

De dienst intensieve zorg van het UZ in Gent ligt bijna vol. Dat bleek tijdens een bezoek van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan het ziekenhuis. 36 corona-patiënten nemen nu al de helft van de bedden in op de Gentse afdeling.

Ook de gemiddelde leeftijd van de patiënten op intensieve is opvallend. Met een gemiddelde leeftijd van 56 jaar, zijn de patiënten jonger dan tijdens de eerste en de tweede golf.

"Ik kan u zeggen dat wij gisteren covid-patiënten hebben gestuurd naar andere ziekenhuizen. Ik kan u zeggen dat wij ernstige verkeersongevallen, ook gestuurd hebben naar andere ziekenhuizen. Wat ons betreft zitten we aan een saturatie van 98 procent", zegt Dominique Benoit, hoofd intensieve zorg van het UZ Gent in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Italië verlengt coronamaatregelen tot 30 april

Italië verlengt de coronamaatregelen al minstens tot 30 april, blijkt woensdag uit een decreet ondertekend door premier Mario Draghi. Onder meer restaurants, winkels en musea blijven gesloten.

Het nieuwe decreet verplicht ook vaccinatie voor gezondheidspersoneel. Wie een vaccinuitnodiging niet accepteert, kan loon verliezen. Basisscholen blijven wel open de komende weken. Als de gezondheidssituatie drastisch verbetert, kunnen de maatregelen eventueel wel vroeger worden versoepeld.

Geen enkele regio in Italië is momenteel een zogenaamde "gele" zone, waar restaurants tot 18.00 uur geopend mogen zijn en een grotere mobiliteit mogelijk is. Alle regio's zijn als "rood" of "oranje" ingedeeld. In Italië stierven sinds de start van de pandemie al 108.000 mensen.

Eerder nam Italië al bijkomende maatregelen tijdens het paasweekend. Niet-essentiële winkels zijn dan dicht, de horeca mag alleen open voor afhalen en scholen geven afstandsonderwijs. Mensen mogen alleen naar buiten voor werk of als ze een andere geldige reden hebben.

Experiment met centrale snelboeklijst in Deinze en Roeselare

In de vaccinatiecentra van Deinze en van Roeselare zal er worden geëxperimenteerd met een centrale snelboeklijst. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke gezegd in het Vlaams parlement. 

Als mensen zich registreren voor hun vaccinatie, zullen ze kunnen aangeven of ze snel oproepbaar zijn. Als er dan, bij de vaccinatie van hun leeftijdsgroep, onverwacht vaccins op overschot zijn, zouden ze dan snel kunnen worden opgeroepen, zodat de vaccins niet verloren gaan. 

Beke wil dat systeem uitrollen over heel Vlaanderen maar eerst zal het dus worden uitgeprobeerd in Deinze en Roeselare, vanaf eind deze week of begin volgende week. 

Eerste vaccins aangekomen in Jemen

In Jemen zijn 360-duizend dosissen van het AstraZeneca-vaccin aangekomen. Het gaat om de eerste vaccin-levering voor het Arabische land, dat al zes jaar onder een oorlog lijdt.

De dosissen zijn betaald door het COVAX-programma, het internationaal initiatief om armere landen aan vaccins te helpen. De lading kwam aan in Aden, de tijdelijke hoofdstad in het zuiden van het land. Ze maakt deel uit van het programma van 1,9 miljoen dosissen die Jemen in 2021 zou moeten ontvangen.

Vlotte vaccinatiecampagne in Marokko door grote vaccinatiebereidheid en eenvoudige registratie

In Marokko hebben al 3,5 miljoen mensen twee dosissen van het vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat is bijna 12 procent van de bevolking. Meer dan 14 procent van de bevolking heeft een eerste dosis van het vaccin gekregen.

"De campagne in Marokko is een beetje trager op gang gekomen. Ze hoopten om in december te kunnen starten met de vaccinatiecampagne. Het is uiteindelijk pas echt goed op gang gekomen eind januari, begin februari", legt Lotte Van Den Bogaert uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Er is hier een grote bereidheid onder de bevolking om zich te laten vaccineren. Het is ook eenvoudig om je te registreren om je te laten vaccineren. Je moet een sms sturen met je identiteitskaartnummer. Dan krijg je een sms terug met een afspraak en de locatie waar je naartoe moet om je te laten vaccineren."

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: "Records onlineopleidingen is verpulverd"

De coronacrisis heeft naast veel negatieve ook een aantal positieve gevolgen. Zo hebben er in de eerste twee maanden van 2021 63.000 mensen een onlineopleiding gevolgd. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de 29.000 in dezelfde periode vorig jaar.

 "Alle records over onlineopleidingen zijn verpulverd", zo heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Axel Ronse.

EU haalt tussentijdse vaccinatiedoelstelling niet

De Europese Unie mist haar doelstelling om tegen eind maart 80 procent van de 80-plussers en de gezondheidswerkers te vaccineren tegen COVID-19. Dat blijkt woensdag uit de cijfers van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC).

Volgens de laatste cijfers van het ECDC heeft 59,8 procent van de 80-plussers een eerste inenting gekregen. België zou volgens die statistieken aan 50,6 procent zitten. Iets meer dan 33 procent (17,7 pct in België) is volledig gevaccineerd. In de gezondheidszorg is ongeveer 60,1 procent een eerste keer gevaccineerd, en 47 procent van de gezondheidswerkers kreeg ook al een tweede dosis.

Ondanks inspanningen om de doses gelijkmatig te spreiden, verschilt de vaccinatiegraad sterk van land tot land. Malta bijvoorbeeld heeft al meer dan 95 procent van de 80-plussers een prik gegeven. Ook landen als Ierland en Finland halen ruimschoots die Europese doelstelling. In Bulgarije is dan weer amper 5 procent gevaccineerd.

Die kloof kan grotendeels verklaard worden door verschillen in de vaccinatiestrategie. Bulgarije verleent bijvoorbeeld geen prioriteit aan 80-plussers. De cijfers laten zich bovendien moeilijk vergelijken omdat niet alle landen actuele gegevens hebben overgemaakt. Voor de gezondheidssector beschikt het ECDC bijvoorbeeld slechts over info uit dertien landen.

Coronavaccin van Pfizer/BioNTech ook veilig en doeltreffend voor kinderen

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech werkt ook bij kinderen tussen 12 en 15 jaar, en lokt bij die groep geen ongewenste neveneffecten uit. Dat blijkt uit een klinische studie bij meer dan 2.000 kinderen van die leeftijd in de Verenigde Staten. De kinderen die het vaccin kregen toegediend, ontwikkelden geen enkel symptoom en bleken zelfs meer afweercellen in hun lichaam te hebben dan jongvolwassenen (16-25 jaar) die het vaccin kregen.

Pfizer/BioNTech wil de resultaten van de studie voorleggen aan het Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten, in de hoop dat die het gebruik van het vaccin bij kinderen goedkeuren. Bij ons in Europa wordt het coronavaccin van Pfizer/BioNTech op dit moment, net als in de Verenigde Staten, alleen maar toegediend aan mensen van 18 jaar en ouder.    

Vaccinoloog Pierre Van Damme (UA) is niet verrast door de positieve resultaten van de studie. "We weten dat het immuunsysteem van kinderen heel alert is en goed reageert op vaccins. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij de kindervaccins (zoals het gecombineerde vaccin tegen mazelen, bof en rubella,  red.).  Als het Europese geneesmiddelenagentschap de studie onder ogen krijgt en goedkeurt, dan zouden we in ons land kinderen kunnen vaccineren nog voor de start van het schooljaar. Dat zou ideaal zijn, want dan kunnen ze in september onbekommerd weer naar school." 

Zweden stelt versoepelingen uit

De Zweedse regering stelt enkele versoepelingen van de coronamaatregelen uit, omdat het land kampt met een zware derde besmettingsgolf. “De situatie is ernstig”, zei premier Stefan Lofven op een persconferentie. “De verspreiding van het aantal besmettingen is heel hoog.”

Gisteren vroeg het Zweedse gezondheidsinstituut de regering om een eerder aangekondigde versoepeling uit te stellen. Die moest mogelijk maken dat meer mensen pretparken, concerten en sportwedstrijden konden bezoeken.Zweden pakt de coronapandemie op een andere manier aan dan de meeste andere landen. 

De regering wil geen lockdowns afkondigen, maar kwam toch met alsmaar strengere beperkingen op het vlak van publieke bijeenkomsten en sociale activiteiten.Zweden heeft zo’n 10 miljoen inwoners. Er stierven meer dan 13.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal doden per inwoner is vele malen hoger dan dat van de Scandinavische buurlanden, maar lager dan in de meeste andere Europese landen waar wel lockdowns opgelegd werden.

Halfvolle treinen naar de kust

Wie vanaf zaterdag op een trein naar de kust wil stappen, zal dat alleen kunnen als die nog niet voor de helft volzet is. En dat geldt ook voor wie al onderweg wil afstappen. Als de kusttrein in Brussel bijvoorbeeld al voor de helft gevuld is en je moet maar tot Gent, kan je toch niet meerijden.

Op die manier vermijdt de NMBS de drukte op de treinen en aan de kust. Passagiers mogen alleen aan het raam plaatsnemen, met uitzondering van kinderen onder de 12 jaar die naast een volwassen begeleider mogen zitten. De maatregel geldt voor de hele paasvakantie en voor het weekend daarna.

De NMBS vraagt ook om geen klassieke of elektrische fietsen mee te nemen, hooguit plooifietsen die makkelijk opgeborgen kunnen worden. Voorts raden de spoorwegen aan om de spitsuren te vermijden.  Tijdens vakantieperiodes en in het weekend ligt voor de heenreis naar de kuststeden de drukste periode tussen 9 en 12 uur en voor de terugreis tussen 18 en 20 uur. 

Vlaamse Scholierenkoepel vraagt om ook na corona in te zetten op afstandsonderwijs

De Vlaamse Scholierenkoepel vraagt om ook na de coronacrisis afstandsonderwijs mogelijk te maken. Het idee is om te kiezen voor 'blended learning', waarbij er bijvoorbeeld een halve of hele dag afstandsonderwijs per week wordt aangeboden.

Hoewel de Vlaamse Scholierenkoepel uitkijkt naar het moment dat voltijds contactonderwijs opnieuw mogelijk is, vraagt hij om het afstandsonderwijs na de coronapandemie niet zomaar stop te zetten. Het afstandsonderwijs kan "op een of andere manier " deel uitmaken van het toekomstige schoolleven, verklaart voorzitter Louis Notte. Meer dan een derde van de scholieren is dat idee alvast genegen, zegt hij.

Oostenrijk bestelt volgende week Russisch coronavaccin

Oostenrijk is van plan om volgende week 1 miljoen dosissen van het Russische Spoetnik-vaccin te bestellen. Dat zegt de Oostenrijkse bondskanselier Kurz.

Voorlopig zijn Hongarije en Slovakije de enige twee EU-lidstaten die het Russische vaccin tegen COVID-19 hebben gekocht. De andere EU-landen wachten op de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap.

Of Kurz het Spoetnik-vaccin ook wil gebruiken vóór die goedkeuring, zegt hij niet.“We zitten in de laatste meters en we zullen waarschijnlijk volgende week een bestelling plaatsen bij Spoetnik,” zegt Kurz in een mededeling. Eerder zei de Oostenrijkse bondskanselier dat hij Spoetnik niet zou gebruiken zonder goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap, maar in mededelingen vandaag en gisteren zegt hij daar niets over.

Volgens het plan zouden er in april 300.000 dosissen geleverd worden, 500.000 in mei en 200.000 begin juni.

De Oostenrijkse Bondskanselier krijgt veel kritiek van oppositiepartijen, omdat hij minder vaccins bestelde dan hij had kunnen kopen met de Europese gezamenlijke aankoop.

EMA blijft achter AstraZeneca-vaccin staan, maar blijft zaak onderzoeken

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA blijft achter het coronavaccin van AstraZeneca staan. Dat deelt het woensdag mee in een persbericht.

"Tot op heden heeft het onderzoek nog geen specifieke risicofactoren, zoals leeftijd, geslacht of een medische voorgeschiedenis van stollingsstoornissen, voor deze zeldzame voorvallen aan het licht gebracht", klinkt het. "Een oorzakelijk verband is niet bewezen, maar is mogelijk en vormt het voorwerp van verder onderzoek."

Het veiligheidscomité van het EMA (PRAC) komt woensdag opnieuw bijeen in het kader van het onderzoek naar gevallen van bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met AstraZeneca. Maandag nodigde het EMA ook reeds experten uit om de gemelde gevallen te bekijken.

"Zoals gecommuniceerd op 18 maart, hanteert het EMA het standpunt dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin zwaarder doorwegen dan de potentiële risico's", klinkt het andermaal.

Coronamaatregelen onwettelijk, zegt rechter: maar wat betekent dat nu precies? En worden de regels dan opgeheven?

Een Brusselse rechter heeft vanmiddag geoordeeld dat de huidige coronamaatregelen niet wettelijk zijn. De rechtbank heeft de Belgische staat 30 dagen gegeven om de situatie op te lossen en een wettelijke basis te voorzien. Maar wat betekent dat nu voor de coronamaatregelen? Wat gebeurt er in die 30 dagen? En gaat daarna de horeca weer open bijvoorbeeld? We lijsten enkele antwoorden voor je op.

Lees het volledige artikel hier:

Meest gelezen