Belga Image

Man ex-minister Maggie De Block neemt ontslag uit Gemeentelijke Commissie na racistische uitspraak

Luc Asselman (Lijst 1785) neemt ontslag uit de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening in Merchtem. De man van ex-minister Maggie De Block (Open VLD) zou tijdens een online vergadering een racistische uitspraak gedaan hebben. Hij zet nu zélf een stap opzij. 

Tijdens een vergadering van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening stond de microfoon van Luc Asselman nog aan. Dat wist hij niet, en volgens verschillende leden van de vergadering heeft hij een racistische, denigrerende opmerking gemaakt. 

Asselman laat weten dat hij over de schreef is gegaan, en heeft daarom zijn ontslag ingediend. "Ik heb een uitspraak gedaan die ik beter niet had gedaan. En daarvan heb ik spijt. Het was een opwelling uit frustratie na een incident eerder op de dag met enkele allochtone jongeren. Geen excuus, want het was een lelijke uitspraak, maar ik zei ze dus in volle 'colère'. Ik geef toe dat ik dit heb gezegd en dat dit niet moest.” 

Excuses aangeboden

Een lastige zaak, ook voor de gezinsleden van Asselman. Zo is zijn vrouw Maggie De Block nog steeds voorzitter van de Open VLD-kamerfractie, zijn dochter Julie Asselman is schepen in de gemeente Merchtem. 

Volgens Groen-vertegenwoordiger Ludwig De Mesmaeker die ook op de online vergadering was, zei hij “dat er geen vuile zwarten meer moeten bijkomen in Merchtem”.  Daarop vroeg zowel de partij Groen als PRO het ontslag van Asselman. 

"Ik heb eerst contact opgenomen met de voorzitter en vervolgens met de vertegenwoordiger van Groen om mijn excuses aan te bieden en het voorval te kaderen. Vervolgens heb ik zelf mijn ontslag ingediend. Voor mij is het incident dan ook afgesloten", zei Asselman.

Meest gelezen