Nieuwe opleiding "Defensie en Veiligheid" in Busleyden Atheneum: "Voor jongeren die dromen van politie, brandweer of leger"

Het Busleyden Atheneum in Mechelen start op 1 september met een nieuwe studierichting voor leerlingen die dromen van een toekomst in het leger, of bij politie of brandweer. De opleiding heet "Defensie en Veiligheid" en zal worden gegeven aan leerlingen in de derde graad TSO op de campus Stassart van het Busleyden Atheneum. De opleiding kwam er op vraag van het leger. 

"Het is een heel brede opleiding", zegt cursuscoördinator Jeroen Govaert. "Ze krijgen een heel algemene vorming en daarboven komen er externe sprekers lesgeven, van het leger, de politie, de brandweer en de gevangenis over hun taken." 

Ze zullen ook twee keer per jaar 3 dagen op kamp gaan met het leger. "Dat is het attractieve deel", gaat Govaert voort. "Ook branden blussen met de brandweer hoort erbij. Heel actief dus."

Het leger was vragende partij. Politie, brandweer, gevangenissen en de private veiligheidssector zijn mee op de kar gesprongen

Jeroen Govaert, cursuscoördinator

Na de opleiding kunnen jongeren gaan werken binnen de veiligheidssector. Maar ze zijn ook voorbereid op de selectieproeven voor politie, brandweer of defensie. Bovendien kunnen ze ook nog kiezen voor het reguliere hoger onderwijs, waar de laatste jaren ook een groot aanbod aan veiligheidsopleidingen wordt aangeboden. 

"Het leger was vragende partij voor deze opleiding. Zij zijn elk jaar op zoek naar vers bloed. Zij hebben dan ook het initiatief genomen om vanuit het middelbaar al mensen klaar te stomen. De bal is dan aan het rollen gegaan en ook politie, brandweer, gevangenissen en de private veiligheidssector zijn mee op de kar gesprongen."

Meest gelezen