BELGA/WARNAND

Parket wil ex-politietopman Glenn Audenaert vervolgen voor omkoping

Tien jaar nadat het onderzoek tegen hem begon, wil het parket voormalig politiedirecteur Glenn Audenaert voor de rechter brengen voor omkoping, witwassen, schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte. Dat schrijft De Tijd en bevestigt het parket-generaal van Gent aan onze redactie.

Glenn Audenaert was jarenlang baas van de federale gerechtelijke politie in Brussel. Hij kwam geregeld in het nieuws met de successen van zijn dienst, en was in 2010 een van de kandidaten om commissaris-generaal van de federale politie te worden. Maar dat haalde hij niet. Kort daarna raakte bekend dat het parket in Dendermonde een onderzoek voerde tegen Audenaert. Volgens de eerste informatie ging het om schriftvervalsing en schending van het beroepsgeheim. De topspeurder zou informatie hebben opgezocht in een politiedatabank, om een bevriende zakenman een plezier te doen. Audenaert maakte er geen geheim van dat hij veel vrienden had in de zakenwereld. Hij liet zich ook graag omringen door BV's, die hij uitnodigde voor de nieuwjaarsreceptie van de Brusselse gerechtelijke politie.

Later bleek dat het gerecht Audenaert ook verdacht van passieve corruptie: hij zou geld hebben aangenomen van een Nederlandse zakenman, om er mee voor te zorgen dat verschillende politiediensten zouden verhuizen naar de gebouwen van het vroegere Rijksadministratief Centrum in Brussel. Bij die constructie zou ook de onlangs overleden lobbyist Koen Blijweert betrokken geweest zijn. Op die verhuizing kwam enkele jaren geleden al veel kritiek. Volgens een audit van de Inspectie Financiën zou die tientallen miljoenen euro's te veel gekost hebben.

Audenaert werd in 2012 geschorst, en legde uiteindelijk zelf zijn mandaat neer als hoofd van de Brusselse politie. Intussen liep het onderzoek vertraging op: de onderzoeksrechter moest een stap opzij zetten door een mogelijke procedurefout. Maar nu is het dus afgerond. Het parket-generaal van Gent bevestigt dat het de nu 65-jarige Audenaert voor de rechter wil brengen voor publieke omkoping, witwassen, schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte. De kamer van inbeschuldigingstelling zal deze week bekijken of het onderzoek correct is verlopen. Daarna moet de raadkamer beslissen of er ook echt een proces komt tegen Audenaert en twee mogelijke medeplichtigen.

Meest gelezen