Toezichtscommissie geeft negatief advies voor fietsbrug over Schelde

Na de loodsen geeft nu ook de Permanente Commissie voor Toezicht op de Scheldevaart een negatief advies voor een fietsbrug over de Schelde. De commissie geeft de voorkeur aan een tunnel. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. "We gaan nu voort onderzoeken of een brug nog altijd de beste optie is", vertelde Chris Danckaerts, van De Vlaamse Waterweg aan Radio 2 Antwerpen. "Want ik lees in het advies dat de commissie de voorkeur geeft aan een tunnel, maar dat betekent niet dat er geen brug kan komen, lijkt mij."

De Permanente Commissie die toezicht houdt op de Scheldevaart heeft een negatief advies gegeven voor een nieuwe fietsbrug over de Schelde. Ze denkt dat een brug te veel beperkingen zou opleveren voor de scheepvaart. Volgens de commissie zou een tunnel een betere oplossing zijn. Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg, dat de fietsverbinding gaat aanleggen, verdedigt de keuze voor een brug. "Bij de afweging van de verschillende varianten, is de brug als beste keuze naar voor geschoven."

Bij de afweging van de verschillende varianten, is de brug als beste keuze naar voor geschoven

Chris Danckaerts, De Vlaamse Waterweg

Danckaerts beseft ook dat er wel degelijk nadelen aan een fietsbrug zijn verbonden: "Er is bekeken hoe vaak de brug zou moeten opengaan om schepen te laten passeren. En dan spreken we toch over een aantal keer per dag. Op dat ogenblik is natuurlijk de verbinding voor de fietsers onderbroken."

Door het negatief advies van de commissie gaat De Vlaamse Waterweg de plannen herbekijken: "Wij gaan voort onderzoeken of de fietsbrug in deze fase nog steeds de beste optie is. Dat is ook wat de commissie vraagt: áls er een brug komt, dan zal er verder onderzoek nodig zijn. Wij gaan de bekommernissen van de scheepvaart nu voort bekijken, we gaan simulaties uitvoeren, en dat moet dan leiden tot een definitieve beslissing." 

Het advies van de commissie is ondertussen overhandigd aan Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Wanneer de knoop zal doorgehakt worden, is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen