COPYRIGHT 2008 ERIK VAN 'T WOUD

Gemeenten in Vlaamse Ardennen starten met GAS-boetes voor jongeren vanaf 14 jaar: "We moeten amokmakers een signaal geven"

In Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde en Wortegem-Petegem kunnen jongeren vanaf 14 een GAS-boete krijgen. De maatregel moet overlast aanpakken. "Dit is een signaal naar jongeren én ouders", zegt burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester (Open VLD).

In de politiezone Vlaamse Ardennen zullen minderjarigen vanaf 14 jaar ook GAS-boetes kunnen krijgen. Nu is dat nog vanaf 16 jaar. De leeftijdsgrens verschuift omdat de verschillende gemeenten de overlast door jongeren harder willen aanpakken. "We zullen pas overgaan tot een geldboete als het echt niet anders kan", zegt Marnic De Meulemeester, burgemeester van Oudenaarde. "We gaan altijd eerst in gesprek en betrekken de ouders erbij. We zoeken eerst naar alternatieve straffen zoals bijvoorbeeld gemeenschapsdienst" 

Het is een stok achter de deur, voor als het echt misloopt

Marnic De Meulemeester, burgemeester Oudenaarde (Open VLD)

De  maatregel is, volgens De Meulemeester, een duideijk signaal voor jongeren tussen 14 en 16 die het te bont maken. "Het is relatief rustig in onze politiezone maar toch merken we dat er jongeren zijn die voor overlast zorgen, bijvoorbeeld in onze stationsbuurt", zegt De Meulemeester. "Bepaald gedrag kan echt niet langer." 

Kritiek op de beslissing

Wettelijk gezien mogen gemeenten GAS-boetes uitschrijven vanaf 14 jaar maar dat gebeurt niet overal. Onder meer de kinderrechtencommissaris uitte al kritiek op de maatregel. "We gaan dit echt enkel doen als het niet anders kan",  besluit De Meulemeester nog. 

kasto80

Meest gelezen