Politieman uit Lommel schuldig bevonden voor zes vuistslagen in het gezicht van geboeide verdachte

Het hof van beroep in Antwerpen heeft een hoofdinspecteur van de Lommelse lokale politie schuldig bevonden aan overdreven geweld. Op camerabeelden is te zien hoe hij een man in de cel zes vuistslagen in het aangezicht geeft. In de nasleep van de “Pano” reportage over politiegeweld werden de beelden aan onze redactie bezorgd. Opvallend: de politieman werd eerder door een eerste rechter nog vrijgesproken voor politiegeweld.  

De feiten zelf dateren al van mei 2015 en beginnen aan de McDonald’s in Lommel. Een toen 27-jarige man maakt er amok omdat zijn kortingsbonnen niet meteen aanvaard worden. Hij grijpt de shiftmanager vast bij haar hemd en zou de vrouw naar zich toe hebben proberen te trekken door het doorgeefluik van de drive-in. Daarop wordt de politie verwittigd, de man van 27 wordt opgepakt en meegenomen naar het politiecommissariaat.

Volgens de aanwezige agenten gedroeg de jongeman zich vanaf het begin weerspannig en probeerde hij verschillende keren kopstoten te geven aan de politiemannen. De man zelf spreekt dat tegen en zegt dat hij in de gang naar zijn cel met zijn hoofd tegen de muur werd geduwd. Van deze momenten bestaan geen camerabeelden. Die zijn er wel vanaf het ogenblik dat de opgepakte man geboeid in de cel wordt binnen gebracht.

Hieronder kunt u de beelden uit de politiecel bekijken. Opgelet: het gaat om gewelddadige beelden die shockerend kunnen zijn.

Videospeler inladen...

Op die beelden is te zien hoe de man door de hoofdinspecteur aan zijn oor wordt vastgehouden en hoe zijn hoofd de muur raakt. Zijn geboeide armen maken dan een beweging in de richting van de hoofdinspecteur. Volgens de politieman probeerde de geboeide man hem een kopstoot te geven. Vervolgens is te zien hoe de hoofdinspecteur op enkele seconden tijd zes vuistslagen in het gezicht van de man geeft. De man valt bewusteloos neer en op de beelden is te zien hoe hij verschillende keren bloed overgeeft. Er komt na enkele minuten een dokter ter plaatse, die oordeelt dat de man met een ambulance naar het ziekenhuis moet worden overgebracht.

Drie politieagenten, zes vuistslagen, tegen een man die al in de cel zit, dat is toch een beetje van het goede te veel

Jan Swennen, advocaat gearresteerde man

Voor de advocaat van de opgepakte man, Jan Swennen, bestaat er weinig twijfel op basis van de beelden: "Ik denk dat het zonneklaar is dat wanneer mijn cliënt geboeid is, er drie politiemannen in de omgeving zijn, en hij al in de cel zit, dat zes vuistslagen toch een beetje van het goede te veel zijn."

De correctionele rechtbank in Hasselt oordeelde eerder dat de hoofdinspecteur uit wettige verdediging handelde en dat de toegediende vuistslagen niet buiten proportie waren. Het hof van beroep oordeelt daar nu anders over en bevindt de hoofdinspecteur wel schuldig. Het was geen gemakkelijke arrestatie, oordeelt het hof, maar dan nog zijn zes vuistslagen overdreven. De politieman krijgt wel de gunst van de opschorting, wat betekent dat hij geen straf en geen strafblad krijgt. De politie kan hem wel nog een tuchtstraf opleggen, al denkt zijn advocaat Erik Schellingen niet dat het zover zal komen: "De tuchtoverheid zal de motivering lezen. Maar hij heeft opschorting van de uitspraak, dus mijn vermoeden is dat mijn cliënt hier geen gevolgen aan zal overhouden."

HERBEKIJK hier de "Pano" met getuigenissen over politiegeweld: 

Videospeler inladen...

Het blijft mij een raadsel wat mijn cliënt anders had kunnen doen in die omstandigheden

Erik Schellingen, advocaat hoofdinspecteur

De advocaat van de politieman blijft wel met vragen zitten na de uitspraak: "Dat men hem kwalijk neemt dat hij zes keer heeft geslagen, blijft een oordeel van het hof. Maar het blijft mij een raadsel wat mijn cliënt anders had kunnen doen, in die omstandigheden, in een fractie van een paar seconden."

Ook de opgepakte man zelf werd trouwens veroordeeld voor het toedienen van slagen en verwondingen aan het personeelslid van de McDonald’s en voor weerspannigheid tegenover de politie tijdens zijn arrestatie.   

Meest gelezen