Radio 2-medewerkers lezen kinderboekjes voor: "Dan kunnen ouders efficiënter thuiswerken"

De medewerkers van Radio 2 Limburg posten deze week video's op sociale media waarin ze kinderboeken voorlezen. Handig voor werkende ouders die hun kinderen eventjes "kwijt" willen terwijl ze een belangrijk telefoontje doen of in videomeeting zitten. De voorleessessies duren tussen de 2 en de 20 minuten en het zijn de nieuwslezers, presentatoren, reporters en andere medewerkers die de verhalen op beeld voorlezen. Goed voor in het totaal 2 uur plezier voor kinderen én hun ouders.

Presentatrice en nieuwslezer Leen Paredis kwam met het idee. Ze heeft zelf 2 kleine kindjes en werkt af en toe van thuis uit. “Het idee is niet nieuw, ik had het al ergens gezien. Maar als radiomedewerkers konden we dit niet laten liggen. We hebben allemaal aangename stemmen en zijn gewend om tekst te lezen, waarom zouden we het zelf eens niet proberen?”

Als ouder merk ik dat thuiswerken met kleuters in de buurt niet altijd makkelijk is. Ongestoord werken, zit er niet in
Leen Paredis

Leen leest zelf peuterboekjes voor van Xavier Deneux. Hij giet klassieke sprookjes in een speelse en verrassende vorm. Zo maakte hij boekjes over de 3 biggetjes, het lelijke kleine eendje, Roodkapje en de boze wolf en Sneeuwwitje.

Videospeler inladen...

Het verhaal over de wolf en de 3 biggetjes is al oud en een inspiratie voor velen om er iets nieuws van te maken. De onderliggende boodschap is dat luiheid wordt bestraft en ijver wordt beloond.

Videospeler inladen...

Ilse leest een boek over Ridder Rikki

Ilse Suffeleers is al jaren nieuwslezer en leest voor de gelegenheid eens iets anders voor: "Ridder Rikki" van Guido van Genechten. Van Genechten komt uit Mol, is kinderboekillustrator en is bekend in 30 landen. Na Rikki creëerde van Genechten nog tal van andere figuren zoals IJsje, Tito Tovenaar, Kleine Kangoeroe, Max. Veel figuurtjes die de harten van peuters en kleuters veroveren.

Videospeler inladen...

Katrien leest een boek van Limburger Guy Daniëls

Reporter Katrien Vaes leest een Limburgs boek voor van Guy Daniëls en Ina Hallemans. Het boek "Ik zie het aan je ogen" gaat over Sammy, een kleine kikker die snel boos wordt en van die boosheid af wil. Daniëls is kleuterleider van opleiding. Hij probeert zijn verhalen zo te schrijven dat ze steeds vertrekken vanuit de gevoelens en de leefwereld van een kind. Op die manier ontstaan verhalen waarin het kind zich kan herkennen, waar het zich door aangetrokken voelt. 

Videospeler inladen...

Een dino en een kikker in regenboogbroek spelen de hoofdrol in Kaat haar verhaal

Regioverantwoordelijke Kaat Mendonck leest voor uit "Vriend". Het boek is geschreven door Eef Rombaut en getekend door Emma Thyssen. Het is een tof verhaal over vriendschap met grappig getekende details. Dino gaat op zoek naar een vriend en vindt die in Kikker. Tot Dino de kans krijgt om populair te worden... De video duurt 18 lange minuten, tijd genoeg om als werkende ouder nog snel een vergadering af te werken of een verslag te schrijven. 

Videospeler inladen...

Hoog aaibaarheidsgehalte in het verhaaltje van Christine over Klein Konijn

Nieuwsstem en eindredacteur Christine Peeters leest een verhaaltje voor over Klein Konijn die nog even zijn haartjes moet wassen. Het is een lief peuterboek van de Duitse kinderboekenschrijver Jorg Mühle.  Een verhaaltje dat letterlijk en figuurlijk een hoog aaibaarheidsgehalte heeft. De kindjes mogen namelijk zélf het konijntje wassen. Christine raakt het konijntje aan in hun plaats, maar kinderen kunnen vol enthousiasme meehelpen met wassen, spoelen, afdrogen en haartjes föhnen. Het resultaat? Piekfijn, Klein Konijn. 

Videospeler inladen...

Daan leest een boek over Tip de Muis

Presentator Daan Masset leest een verhaaltje voor over een ondeugende muis genaamd "Tip". Het figuur werd ontwikkeld door de Italiaanse uitgeverij Dami en de tekeningen zijn van de hand van Marco Campanella. Tip de Muis doet niet altijd  wat van hem verwacht wordt en gedraagt zich als een stoere muis. Zo gebeuren er ongelukjes en moet hij naar het ziekenhuis waar hij stiekem erg bang voor is. Zijn verhaaltjes zijn heel herkenbaar, hij beleeft dingen die alle kinderen wel eens meemaken.

Videospeler inladen...

Delphine leest een spannend verhaaltje voor over een draak en een koning

Stagiaire Delphine Dehairs neemt je mee in "Uit de weg, draak", een spannend verhaal over een koning en een draak. Het is een oefenboekje om begrijpend te leren lezen en is dus geschikt voor lezertjes die slechts enkele maanden leeservaring hebben. Het verhaal is geschreven door Walter Oliviers en getekend door Daniëlle Roothooft. In het verhaal moet de kok op zoek naar kaas voor koning Jan Drie, tot de kok opeens tegen een draak stoot. Zal hij de draak kunnen verslaan? 

Videospeler inladen...

Kan Slimme Lotje de koffer open toveren? Mathijs zal het je vertellen

Presentator Mathijs Bijnens leest niet voor in zijn woonkamer of in de leeshoek, wél in een boom. Zo dompelt hij je in het verhaal van "Slimme Lotje", geschreven door Lieve Baeten. Het jonge heksje Lotje probeert een koffer open te toveren, maar dat is moeilijker dan ze denkt. Zal ze de koffer openkrijgen en het geheim ontdekken? Mathijs wil het je graag vertellen.

Videospeler inladen...

Ook op de facebookpagina van Radio 2 Limburg vind je de filmpjes terug. De hele week nog worden er af en toe nieuwe filmpjes gepost.

Meest gelezen