Drie reuzenstoelen gedropt in het Truiense landschap: "Help ons mee zoeken" 

In Sint-Truiden kan je vanaf vandaag drie reuzenstoelen spotten tussen de bloesems. De reuzenstoelen zijn drie meter hoog en staan verspreid in het Truiense landschap. De bedoeling is dat jij ze gaat zoeken. Op deze manier wil de stad de traditie van de fruitreuzen nieuw leven inblazen, zegt schepen van Toerisme, Hilde Vautmans.

"We hebben zeven fruitreuzen in onze stad. Die zijn op stap geweest en hebben drie reuzenstoelen verloren tussen de bomen. We vragen nu aan alle gezinnen en toeristen om te helpen zoeken", zegt schepen van Toerisme, Hilde Vautmans. Waar de reuzenstoelen exact staan, mogen we nog niet verklappen, maar Vautmans geeft graag een tip: "Ze staan altijd langs een fiets- en wandelpad en bevinden zich twee keer dichtbij een speeltuin."

Met dit initiatief wil de stad voor extra beleving zorgen tussen de bloesems en de jongere generaties laten kennismaken met de Truiense traditie van de fruitreuzen. "Op elke stoel hangt een QR-code. Als je die scant, maak je kennis met het verhaal van de zeven fruitreuzen. Ook verschijnt er een filmpje waarop te zien is hoe de reuzen hun stoel in het bos verliezen", legt Vautmans uit.   

(Lees verder onder de foto.)

Videospeler inladen...

De vier oudste fruitreuzen zijn genoemd naar de bekende kersensoorten. Die kan je bezichtigen in de Festraetsstudio. De jongere fruitreuzen heten 'Conference', 'Jonagold' en 'Elsanta'. Zij zijn er dus op uitgetrokken en hebben hun stoel onderweg verloren. 

Leuk alternatief

"We hebben dit jaar geen bloesembars, geen vuurpotten of nocturnes door de coronacrisis. We willen daarom echt inzetten op puur natuur en mensen verrassen met iets leuks tijdens hun wandel- en fietstochten", vertelt Vautmans. "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen tegelijkertijd op die stoelen gaat kruipen. We rekenen op het gezond verstand van de mensen. Hou afstand, doe je mondmasker aan en kruip alleen op de stoelen met je bubbel", besluit Vautmans. 

Meest gelezen