Diana aan haar appartement.

Royals: Diana's oude Londense flat krijgt gedenkplaat en piepjonge hertog brengt ode aan Zweedse prins Bertil

Prinses Diana zou dit jaar 60 geworden zijn. Ze krijgt niet één maar twee keer een bijzonder eerbetoon. Koning Filip legde dan weer een bijzonder bedrijfsbezoek af. Zweden heeft een nieuwe en piepjonge hertog van Halland. En Fjodor heeft op 16 uur tijd 400 klokken op Windsor Castle verzet. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Gedenkplaat voor de woonst waar Diana haar gelukkigste jaren kende

Het leven en werk van de Britse prinses Diana wordt geëerd met een blauwe gedenkplaat in Londen. Het aandenken komt aan haar Earls Court-appartement waar ze woonde voor ze zich verloofde met kroonprins Charles. Het initiatief gaat uit van de organisatie English Heritage die inwoners van Londen vroeg welke vrouwen een gedenkplaat verdienden. 

Diana blijft bijna 24 jaar na haar dood populair. "Ze is een inspiratie en cultuuricoon voor velen", zegt Anna Eavis van English Heritage. Het appartement met drie slaapkamers in Knightsbridge kreeg Diana voor haar 18e verjaardag van haar ouders. Kostprijs toen: 58.000 euro.

Diana werkte in een kleuterschool in Londen en deelde het appartement met enkele vriendinnen. De luttele jaren die ze er spendeerde, noemde ze "onschuldig, ongecompliceerd" en de "gelukkigste uit haar leven". Het appartement zou nu maar liefst op 2,6 miljoen euro geschat worden. 

Op de achtergrond "Coleherne Court" dat verscheidene appartementen groepeerde en waar Diana twee jaar woonde.

Broer Charles Spencer gaf deze week op Twitter een foto vrij van de gedenkplaat (zie foto). Diana zou dit jaar 60 jaar geworden zijn. Ook haar zonen, prins William en Harry, zijn dat niet vergeten. Zij zullen begin juli een beeld van hun moeder onthullen in de Sunken Garden van Kensington Palace.

De Britse pers speculeert dat het wel eens het eerste publieke optreden van beide broers samen zou zijn, na het explosieve interview van Harry en zijn vrouw Meghan Markle in de VS bij Oprah Winfrey. Harry heeft intussen al gesproken met William en vader Charles, maar die gesprekken waren volgens een vriendin van Meghan "niet constructief". 

Koning Filip: "Ik doe veel bedrijfsbezoeken, maar dit..."

Koning Filip heeft een bezoek gebracht aan de vestiging van farmareus Pfizer in Puurs, waar coronavaccins worden geproduceerd. De koning kreeg een blik achter de schermen: hij bezocht het laboratorium waar het vaccin ontwikkeld is, en ook de ruimte met 700 diepvriezers waar de vaccins op -70 graden worden bewaard.

"Ik doe veel bedrijfsbezoeken, maar dit bezoek in deze omstandigheden heeft toch een grote betekenis. Ik ben heel trots. Jullie zetten ons land op de wereldkaart. Dankzij jullie vaccin is er hoop voor veel mensen. Ik hoor dat mensen in de rusthuizen het fameuze virus niet meer krijgen. Dat is dankzij jullie", sprak Filip het personeel toe.

Dankzij jullie krijgen mensen in rusthuizen dat fameuze virus niet meer
koning Filip

De koning praatte met een bio-ingenieur en kreeg als geschenk een vergulde (lege) vaccinflacon mee naar huis. Het vaccin van Pfizer-BioNTech vertrekt vanuit Puurs naar 78 landen ter wereld. "Meer dan 3.000 mensen hebben het afgelopen jaar dag en nacht gewerkt om het vaccin tot stand te brengen en de productie te vergroten", aldus directeur Luc Van Steenwinkel. 

BEKIJK hier de ruwe beelden van Filips bezoek:

Videospeler inladen...

Julian, hertog van Halland met dank aan prins Bertil

De Zweedse prins Carl Philip en prinses Sofia hebben enkele foto's vrijgegeven van hun kersverse zoontje Julian Herbert Folke samen met zijn broertjes, prins Alexander (4) en prins Gabriel (3). Het kereltje werd geboren op 27 maart in het Danderyd-ziekenhuis van Stockholm.

Julian is het eerste kleinkind van koning Carl Gustaf en koningin Silvia dat geboren is en meteen geen lid meer is van de Zweedse koninklijke familie. In 2019 raakte de koning het eens met zijn drie kinderen - Victoria, Carl Philip, Madeleine - om het (Koninklijke) Huis Bernadotte te verkleinen. De kinderen van niet-troonopvolgers zijn én worden geen lid meer. Ze worden niet langer aangesproken als Koninklijke Hoogheid en vooral: ze hoeven geen officiële taken meer uit te voeren. Daarbij komt dat ze geen dotatie of staatsgeld meer ontvangen. Een besparingsmaatregel. Het biedt de nieuwe generaties de vrijheid een onafhankelijk privéleven uit te bouwen.

Julian is naast prins ook hertog. Hij kreeg Halland toegewezen. Zijn broers zijn de hertogen van Södermanland en Dalarna. Het hertogdom Halland (een provincie aan de westkust van Zweden) behoorde vroeger toe aan prins Bertil, de geliefde oudoom en peter van prins Carl Philip. Carl Philip woont met zijn gezin ook in het voormalige huis van Bertil. Hij erfde Villa Solbacken.

Prins Bertil offerde heel wat op voor zijn land en familie.

Hoe bijzonder was prins Bertil voor de Bernadottes? Bertil was de derde zoon van koning Gustaf VI Adolf en een nonkel van huidig koning Carl Gustaf. Carl Gustaf verloor zijn vader (Bertils oudste broer) bij een vliegtuigcrash toen hij amper één jaar oud was. Zijn grootvader bleef op de troon zitten en Carl Gustaf werd de erfprins.

Bertil schoof plots als tweede aan in de lijn voor de troonopvolging. Hij had wel een oudere broer, Sigvard, maar die had zijn rechten op de troon opgegeven door te trouwen met een burgermeisje.  

Met een oudere koning was de kans niet onbestaande dat Bertil ooit als regent (of tijdelijk plaatsvervangende koning) zou moeten optreden voor de minderjarige Carl Gustaf. Bertil was smoorverliefd op de Britse danseres Lilian Davies, maar zij was niet van adel. Bertil stelde daarom zijn huwelijk uit. Anders zou hij zijn rechten op de troon verliezen en Carl Gustaf niet uit de nood kunnen helpen. 

Koning Gustaf Adolf stierf echter oud genoeg. Kleinzoon Carl Gustaf was in 1973- met zijn 27 jaar - meerderjarig om koning te worden. Drie jaar later huwde Bertil met Lilian in Slot Drottningholm. Het koppel bleef kinderloos maar bouwde een hechte band op met de drie kinderen van Carl Gustaf, onder wie dus prins Carl Philip.    

Het laattijdige huwelijk van prins Bertil met Lilian (midden). Ze kenden elkaar toen al 34 jaar. Links staat huidig koning Carl Gustaf.

Duizend klokken één uur vooruitzetten: hoe gaat dat?

Het zomeruur is alweer een week ingegaan en de meesten onder ons hoefden hun digitale klok niet goed te zetten. Dat gebeurt bij smartphones bijvoorbeeld automatisch. Maar dat is helaas niet het geval bij historische uurwerken. Koninklijke klokken één uur vooruitzetten, blijkt een héél tijdrovende bezigheid te zijn.

In de officiële verblijfplaatsen van de Britse koningin Elizabeth prijken meer dan duizend klokken. En jawel: die moeten allemaal twee keer per jaar handmatig juist gezet worden. Daarvoor staan medewerkers in van de Royal Collection Trust, het fonds dat het koninklijke erfgoed beheert. Een team van "klokkenspecialisten" is vorig weekend ruim 40 uur aan de slag gegaan om onder meer de 450 uurwerken op Windsor Castle en de 600 stuks in Buckingham Palace juist te laten tikken. 

Engelengeduld op Windsor Castle om de klokken één voor één juist te laten tikken. (foto: Royal Collection Trust)

Fjodor van den Broek (foto onder) is een van die medewerkers. Hij gaf vorig jaar een interview aan BBC News. Fjodor heeft 16 uur nodig om 400 klokken op het Windsor-landgoed te verzetten, inclusief zeven torenklokken. Niet elke klok blijkt echter juist te tikken. Die in de keuken opzettelijk niet. Die lopen 5 minuten voor om zeker te zijn dat het eten op tijd en warm wordt opgediend.

Voor Fjodor is het in normale weken alleszins een voltijdse job. Hij spendeert één dag per week aan het controleren van álle uurwerken (goed voor 16.000 stappen op zijn stappenteller), op andere dagen is hij bezig met onderhoud en reparaties. Heel wat historische klokken zijn immers 200 tot 300 jaar oud. 

Meest gelezen