Aleksej Navalny houdt een boodschap tegen de glazen kooi waarin hij moest verschijnen op een zitting voor de rechtbank in februari.
Babuskinsky District Court

Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny gaat in hongerstaking uit protest tegen behandeling in de gevangenis

De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny gaat in hongerstaking uit protest tegen het strenge gevangenisregime. Navalny klaagt over ernstige gezondheidsproblemen sinds hij in een strafkamp wordt vastgehouden op 100 kilometer van Moskou, maar krijgt geen dokter te zien. De opposant moet een straf uitzitten van twee jaar en acht maanden, omdat hij de voorwaarden van een eerdere veroordeling zou geschonden hebben.

“Waarom gaan gevangenen in hongerstaking?” schrijft Navalny op zijn Instagram-pagina. “Dat is een vraag die enkel zij die nooit gevangenen zijn geweest, bezighoudt. Van buitenaf lijkt het allemaal ingewikkeld. Maar van binnenin, is alles simpel: er zijn geen andere middelen om te strijden, dus ga je in hongerstaking.”

Navalny klaagt al langer over gezondheidsproblemen en pesterijen. Zijn advocaten lieten eerder al weten dat zijn gezondheidstoestand zorgwekkend is sinds hij in de gevangenis zit. De 44-jarige politicus en anti-corruptieblogger heeft hevige rugpijn en zegt dat hij het gevoel in zijn benen verliest. Toch krijgt hij naar eigen zeggen geen dokter te zien. Bovendien wordt Navalny beschouwd als “vluchtgevaar” en wordt hij ’s nachts om het uur gewekt door de bewakers.

Open brief dokters

Gisteren trokken ook al tientallen Russische artsen aan de alarmbel. Zo’n 500 dokters ondertekenden een open brief waarin ze een medische behandeling eisen voor Navalny. Ze willen dat hij toegang krijgt tot een neuroloog. De artsen schrijven dat de pijn en het verlies van gevoel te maken kunnen hebben met zijn vergiftiging vorig jaar met een zenuwgif: “het zou kunnen gaan om een complicatie van de vergiftiging of om een nieuwe ziekte tegen de achtergrond van een nog niet volledige revalidatie.”

Zonder hulp dreigen de gevolgen groot te zijn, schrijven de dokters: “Als de patiënt niet geholpen wordt, is het waarschijnlijk dat dit kan leiden tot ernstige gevolgen die mogelijk niet omkeerbaar zijn, zoals het volledige of gedeeltelijke verlies van de motoriek van de benen.” Navalny pijn laten lijden zou een vorm van “foltering” zijn, staat in de brief.

Navalny werd in augustus vorig jaar in Siberië vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Hij kon aan de dood ontsnappen en herstelde in Berlijn. Ook na zijn ontslag uit het ziekenhuis bleef hij nog enkele maanden revalideren in Duitsland. Toen hij terugkeerde naar Moskou werd hij veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar (waarvan hij nog twee jaar en acht maanden effectief moet uitzitten), omdat hij zich niet had gemeld bij de politie terwijl hij in Duitsland was. Dat was volgens de rechter een schending van de voorwaarden van een eerdere veroordeling.

(Lees voort onder de afbeelding.)

Gevangenismedewerkers wandelen naar de poort van het strafkamp in Pokrov, waar Navalny vastzit.
AFP or licensors

145 dagen hongerstaking

Of de hongerstaking Navalny meer zal opleveren dan media-aandacht, is maar de vraag. Gevangenen in Rusland gaan wel vaker in hongerstaking om hun veroordeling of behandeling in de gevangenis aan te klagen. De bekendste recente hongerstaker was Oleg Sentsov, een Oekraïense filmmaker en uitgesproken tegenstander van de annexatie van de Krim door Rusland, die in Rusland in de cel zat na een controversiële veroordeling voor terrorisme. 

Sentsov wilde andere Oekraïense gevangen vrij krijgen met zijn hongerstaking, maar moest na 145 dagen zijn protest staken. Volgens zijn advocaat was zijn toestand kritiek en dreigde de gevangenis ermee hem vast te binden aan zijn bed en hem te dwingen te eten. 

Meest gelezen