Sint-Baafskathedraal in Gent dicht door corona: “Geen paasvieringen en Lam Gods in quarantaine"

In Gent kan het schilderij “De aanbidding van het Lam Gods” niet bezocht worden na een coronabesmetting bij een medewerker in de Sint-Baafskathedraal. Die gaat, net in de week voor Pasen helemaal dicht tot zeker 11 april. 

Het zit niet mee voor mensen die het deels gerestaureerde meesterwerk van de broers Van Eyck met eigen ogen willen zien. Door een coronabesmetting bij een personeelslid van de Sint-Baafskathedraal verdwijnt het schilderij er voor anderhalve week achter slot en grendel. “Het was de enige optie”, zegt Peter Malfliet van het bisdom Gent. “De wettelijke verplichting zegt dat alle personeelleden zich nu moet laten testen en in afzondering moeten gaan.” Ook de paasvieringen tijdens de Goede Week en op Pasen kunnen daardoor niet kunnen doorgaan.

Net na de opening

“Er staat geen vervanging klaar voor het personeel dat in afzondering zit”, gaat Malfliet verder. Het nieuwe bezoekerscentrum heeft er immers pas de opening opzitten. “Het was dan extra druk en we hebben iedereen ingezet. Het is trouwens ook zo dat het personeel speciaal is opgeleid, je kan het niet door om het even wie vervangen.”

Geen Pasen in Sint-Baafskathedraal

De coronabesmetting komt extra ongelegen omdat we net in de Goede Week zitten. Witte Donderdag, Stille Zaterdag, Pasen en Paasmaandag vormen samen één van de belangrijkste momenten van het jaar in het katholieke geloof. 

“Het is erg spijtig dat we de Sint-Baafskathedraal net nu moeten sluiten”, zegt Malfliet. “Er zijn gelukkig nog andere kerken in Gent.” 

Bezoekers krijgen voucher

Mensen die een bezoek aan het Lam Gods gereserveerd hadden, zijn intussen al gecontacteerd. “Ze krijgen een voucher om een bezoek op een later moment te reserveren. We hebben dat meteen in orde gebracht.”

Meest gelezen