usage worldwide

Sint-Martens-Latem wil inwoners met elkaar laten afspreken wanneer ze gras afrijden om lawaai te beperken

De gemeente Sint-Martens-Latem wil lawaaihinder beperken door inwoners te laten afspreken wanneer ze het gras afrijden of luidruchtige klussen uitvoeren. Ze wil de overlast zo concentreren op 1 dag.

Sint-Martens-Latem wil dat het er vaker stil is en doet daarvoor een beroep op de inwoners met het project "The art of silence". "Door de coronacrisis hebben we allemaal veel meer last gekregen van geluidsvervuiling. Wie thuis werkt of gaat wandelen, merkt al het lawaai op dat onder meer tuinmachines maken. Daar wilden we wat aan doen", vertelt burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanseele (Welzijn).

Stillere machines en betere afspraken

Het project richt zich op inwoners en tuinaannemers. "We roepen hen op om geluidsvriendelijke machines te gebruiken. Daarnaast vragen we ook om niet overal bladblazers te gebruiken maar bladeren gewoon te laten liggen. Ze vormen voeding voor de bodem en de bomen, en ze zijn ook goed voor de dieren", zegt Lannoo-Van Wanseele. "We geven als gemeente alvast het goede voorbeeld op veel plaatsen. Uiteraard moet er hier en daar, omwille van de veiligheid, wel nog geruimd worden."

Goed nabuurschap en afspraken kunnen onnodig lawaai helpen te voorkomen
Agnes Lannoo-Van Wanseele (Welzijn), burgemeester Sint-Martens-Latem

De gemeente vraagt buren ook om af te spreken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld op dezelfde dag luidruchtige klussen doen, zoals het gras maaien. "Als je dat goed doorspreekt, betekent het 1 dag lawaai in je buurt. Je krijgt dan wel de garantie dat je zaterdag, als je in je luie zetel zit, niet opgeschrikt wordt door een brullende grasmachine", legt Lannoo-Van Wanseele uit. 

Meest gelezen