Vijftigplussers veroveren cirkels op Gentse Sint-Pietersplein: "Het is tof om eens uit mijn bubbel te komen"

In Gent heeft een 20-tal vijftigplussers na een ludieke oproep op sociale media enkele cirkels op het Sint-Pietersplein in de studentenbuurt ingenomen. Ze wilden zo benadrukken dat ze ook nood hebben aan coronaveilige ontmoetingsplaatsen. Stad Gent steunde de actie. 

Rond 14.00u verzamelden een 20-tal vijftigplussers op het Gentse Sint-Pietersplein en namen er plaats in zes krijtcirkels die de stad er neertekende. Die cirkels zijn er al een hele tijd om op een visueel duidelijke manier te tonen dat kleine groepjes mensen (tot 4) elkaar toch nog in openlucht kunnen ontmoeten als ze daarbij voldoende afstand bewaren. De cirkels waren al snel populair bij studenten. Zo erg zelfs dat het er af en toe onrustig werd tussen jongeren en politie. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Wij hebben ook nood om onze vrienden te zien, want veel mensen van onze generatie vereenzamen
Marina Meire, initiatiefneemster

Marina Meire uit Gent vond dat ze ook als oudere inwoner gerust een cirkel mocht claimen. Ze lanceerde een ludieke oproep voor vijftigplussers die op bijval kon rekenen. Een 20-tal enthousiaste mensen daagden op.

Als corona voorbij is vieren we hier een bevrijdingsfeest, alle leeftijden door elkaar!
Gustave (81)

(lees verder onder de foto)

Monique is 73 en is heel blij met het initiatief. "Wij zitten al maanden in onze bubbel. Ik vond dit een superleuk idee. Ik ben hier samen met mijn man van 82. Normaal gezien zijn we echte reisduiven, altijd weg. Nu gaat dat niet. Dit is ook een toffe uitstap", zegt ze vanop een stoeltje in de zon.  Ook Nicole is enthousiast: "Het is precies een beetje als een terrasje doen. Ik ben speciaal van Evergem naar hier gekomen."

We zijn naar hier gekomen omdat we solidair zijn met de studenten!
Gustave (81)

"De studenten zijn net als wij hun sociaal leven kwijt", getuigt Gustave (81) terwijl hij van een meegenomen pintje drinkt. "We zijn hier omdat we solidair met ze zijn.  En, we roepen ze ook op om hun afval goed op te ruimen, dat ook." Gustave heeft ook wat vrienden uitgenodigd die hij al maanden niet gezien heeft. "We drinken iets en praten, het doet echt deugd."

De jongere bezoekers van het Sint-Pietersplein reageren een beetje verdeeld.  De meeste studenten laten rustig begaan. Anderen hebben wat uitgesprokener meningen. "Iedereen mag genieten van het zonnetje", zegt Nomi (19), "maar ze nemen nu wel veel cirkels in waar geen studenten meer in kunnen zitten. Ik begrijp dat ze een statement willen maken. Maar, dat had ook anders gekund."

Meest gelezen