Viswinkel uit Gentbrugge verkoopt bedreigde haai, onderzoekers reageren kritisch

In viswinkel 'Zuiver op de graat' in Gentbrugge ligt een bijzondere vis in de aanbieding: een met uitsterven bedreigde haringhaai van meer dan 2 meter. Het dier werd per ongeluk gevangen. "Men zoekt altijd de achterpoortjes om zulke dieren te kunnen verhandelen”, zegt Frederik Mollen van de Vlaamse onderzoeksgroep voor haaien.  

De haai die in de koeltoog ligt in Gentbrugge was 2,18 meter lang toen hij gevangen werd in de koude wateren bij IJsland. Het dier woog net geen 150 kilogram. “Het is verboden om op de haringhaai te jagen en hem te vangen”, legt Batughan Koclu uit. 

Toen de vissers de bedreigde haai opmerkten, was het dier al gestorven

Batughan Koclu, uitbater vishandel "Zuiver op de graat"

“De haai is  met uitsterven bedreigd en uiterst zeldzaam. Deze is verstrikt geraakt in visnetten en pas in de boot hebben de vissers gemerkt dat ze een haringhaai gevangen hadden. Tegen die tijd was het dier overleden”, vertelt Koclu. De haai leeft in koude wateren en eet vooral vis. Haring is, zoals zijn naam al doet vermoeden, zijn lievelingskost. 

(Lees verder onder de foto)

Volgens de viswinkel is de haringhaai per ongeluk gevangen en kan die daarom wel verkocht worden. Daar is de Vlaamse Onderzoeksgroep voor haaien het niet mee eens. "Zowel federale als Europese wetgevers stellen alles in het werk om die handel uit te sluiten. En wat men eigenlijk doet, is de achterpoortjes van de achterpoortjes opzoeken, om die dieren alsnog te kunnen verhandelen", zegt onderzoeker Frederik Mollen.

Meest gelezen