Videospeler inladen...

Nieuw: vanaf nu kan je ook kijken naar Vranckx & Byloo

Het is een maand van primeurs voor Rudi Vranckx en Vincent Byloo. Ze zijn met hun podcast verhuisd naar een nieuwe studio, én je kan de aflevering nu integraal bekijken op VRT NWS. Deze maand hebben ze het onder andere over het xenofobe verleden van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny.

Download Vranckx & Byloo op je smartphone:

Vijf jaar na de aanslagen in Zaventem is IS sterk verzwakt. Ook in ons land lijkt de lokroep van de terreurgroepering verzwakt. Maar het OCAD, dat het dreigingsniveau monitort, waarschuwt dat de jongeren die nu nog radicaliseren, steeds jonger worden. Hoe komt dat? En kan de coronacrisis een rol gespeeld hebben?

Nog een vraag: zijn Indiase koeien gevoeliger dan hun soortgenoten in de rest van de wereld? Wel volgens een lessenpakket over de koe dat in India werd gepromoot. Hindoenationalisten zetten het heilige dier steeds meer in als symbool voor hun strijd. Maar het examen werd op het laatste moment afgeblazen wegens... te onwetenschappelijk.

En voor de laatste vraag die Vranckx & Byloo zich stellen, belt Lien Verpoest in. Ze is docent aan het centrum voor Russische studies van de KU Leuven. Wordt het niet tijd dat het Westen anders leert kijken naar de vijanden van zijn vijanden? Zij zijn immers ook niet altijd heilige boontjes. Aung San Suu Kyi kreeg een Nobelprijs, maar verdedigde daarna een genocide in Myanmar. En de Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft een geschiedenis van xenofobe uitspraken. “We projecteren onze westerse verwachtingen te veel op de rest van de wereld”, vindt Verpoest.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw "message to Rudi" in via vb@vrt.be.

Videospeler inladen...

Meest gelezen