In het midden staat kunstenaar Thomas Houseago.

Hij lokte Brad Pitt naar Brussel en vangt de acteur geregeld op sinds zijn scheiding: wie is kunstenaar Thomas Houseago?

Brad Pitt landde maandag in België om zijn goede vriend en kunstenaar Thomas Houseago te steunen, die nu aan het werken is aan zijn tentoonstelling "Vision Paintings" in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Maar wie is de kunstenaar die Brad Pitt in België kreeg?

Toen steracteur Brad Pitt (57) maandag in Brussel landde met een privéjet, werd er veel gespeculeerd over de exacte reden van zijn bezoek. Draait hij een film in België? Zoekt hij vastgoed? Bezoekt hij een architect voor zijn huis in Frankrijk?

Ondertussen weten we dat Pitt op culturele uitstap is of was in ons land. En daar zit kunstenaar Thomas Houseago (49) voor iets tussen. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel (KMSKB) stellen vanaf 22 april het werk van de Brits-Amerikaanse kunstenaar tentoon, en daar kreeg Brad Pitt al een voorproefje van.

Pitt kreeg zelfs een rondleiding in de zalen met meester­werken van de zogenoemde Oude Meesters, ook al kondigde het museum vorige week nog aan dat door een personeels­tekort de meesterwerken van Rubens, Bruegel en Rembrandt zeker tot 15 oktober niet te zien zouden zijn voor het publiek.

(Lees verder onder de Instagramfoto van Fine Arts Belgium met links museumdirecteur Michel Draguet, in het midden Thomas Houseago en rechts Brad Pitt.)

Wie is Houseago?

Pitt en Houseago zijn al jaren goede vrienden. Na zijn zeer publieke vechtscheiding met Angelina Jolie, vertoefde Pitt dikwijls in de woning van de kunstenaar. Het is dus ook geen verrassing dat Houseago graag wilde dat Pitt hem vergezelde tijdens de voorbereidingen.

Hoewel Houseago werkt en leeft in Los Angeles, is het niet toevallig dat hij in Brussel opduikt met zijn tentoonstelling "Vision Paintings". Nadat hij in 1994 was afgestudeerd aan het Central St Martin's College in Londen, verhuisde hij naar Amsterdam om te studeren aan De Ateliers, de oudste kunstenaarswerkplaats in Nederland.

Nadat hij daar genoeg had geleerd, verhuisde de kunstenaar naar Brussel om zijn werk aan de man te brengen. In 2002 werkte hij voor het eerst samen met Xavier Hufkens, de Brusselse galerij die hem ondertussen al jaren vertegenwoordigt.

Links Thomas Houseago, rechts Michel Draguet

De kunstenaar gebruikt materialen die geassocieerd worden met klassieke en moderne beeldhouwkunst (zoals houtsnijwerk, klei, gips en brons), maar ook minder traditionele (stalen staven, beton en jute), om de creatieve processen die zijn praktijk sturen nadrukkelijk zichtbaar te maken. Kenmerkend voor zijn werk is de combinatie van elementen in vlakke houten delen en ronde sculpturen.

De kunstenaar maakt ook tweedimensionale werken op doek en papier, die hij omschrijft als een kruising tussen "tekenen en in kaart brengen". 

Vanuit de afzondering teruggebracht naar de stad van mijn jeugd

Thomas Houseago, kunstenaar

Dat de kunstenaar nu, bijna twintig jaar later, terugkeert naar wat ooit zijn thuisbasis was, is voor hem een bijzondere ervaring. “Wat een vreemde, surrealistische ervaring dat de wereld stilstaat - vertraagd, naar binnen gekeerd - en met haar kwetsbaarheid wordt geconfronteerd", zegt Houseago. 

"Vanuit de afzondering teruggebracht worden naar de stad van mijn jeugd, omarmd door de steun van de curatoren en het museum waar ik als jonge kunstenaar ontelbare uren heb doorgebracht, heeft een bijna cyclische aard en vertegenwoordigt een onbeschrijfelijke verbinding."

Brad Pitt maakt foto van kunstwerk van goede vriend Thomas Houseago in Brussel.

Kritiek op Pitts bezoek

Hoewel veel mensen opgetogen waren door Pitts bezoek, kwam er ook wat kritiek. In België geldt er nog steeds een reisverbod voor niet-essentiële reizen. Het is maar de vraag of Pitts reis essentieel was. 

(Lees verder onder de tweet.)

Nog een punt van kritiek is dat de acteur, die zich actief inzet voor het klimaat en voor meer gelijkheid, met zijn privéjet reist voor een al dan niet essentiële reis om de tentoonstelling van een vriend te bezoeken.

Of Pitt momenteel nog in België is, is niet bekend.

Meest gelezen