NICOLAS MAETERLINCK

Modeketen Pimkie is failliet, 24 winkels moeten de deuren sluiten

De 24 winkels van modeketen Pimkie sluiten de deuren, dat kondigt de vakbond ACV Puls aan in een persbericht. Het bedrijf kampte al langer met een omzetdaling en de impact van de pandemie werd het bedrijf uiteindelijk fataal. Het faillissement werd gisteren uitgesproken door de rechtbank van Doornik. Jörgen Meulders van ACV Puls reageert geschokt: "Er werden nooit signalen gegeven dat een faillissement nakend was."

Maandag had de directie een bijzondere ondernemingsraad bij elkaar geroepen en op dindag werd het faillissement uitgeroepen door de rechtbank van Doornik. En die beslissing "sloeg in als een bom" bij de vakbonden. Er was al jaren sprake van een omzetdaling en de impact van de pandemie heeft de modeketen finaal de das omgedaan. "Maar er werden nooit signalen gegeven over een nakend faillissement", zegt Jörgen Meulders. 136 werknemers zijn betrokken bij het faillissement. 

 lonen voor maart niet betaald en opzegvergoedingen afgewenteld op het fonds voor sluitingen

Jörgen Meulders, ACV Puls

De christelijke vakbond ACV Puls is niet te spreken over de sluiting. Ze wijzen erop dat de keten deel uitmaakt van de groep van de "steenrijke" Franse familie Mulliez die ook andere ketens als Decathlon, Krëfel en Auchan beheert: "Dat zorgt voor een zure nasmaak bij de werknemers. De lonen voor maart zijn niet betaald en hun opzegvergoedingen worden afgewenteld op het fonds voor sluitingen."

‘’Er is dringend nood aan een Europese wetgeving rond dit soort faillissementen", zegt Meulders nog, "zodat de kosten ervan niet zomaar naar de Belgische belastingbetalers verschuiven maar de groepsconstructies achter dit soort ondernemingen verantwoordelijk stelt voor hun engagementen naar de werknemers toe."

In Vlaanderen heeft Pimkie acht winkels, in Wijnegem, Sint-Niklaas, Brugge, Leuven, De Panne, Lommel, Hasselt en Ieper. 

Meest gelezen