100.000e coronatest in testcentrum Spoor Oost: 50 doosjes "neuzekes" voor de vrijwilligers

In het testdorp op Spoor Oost in Borgerhout, werd vandaag de 100.000e bezoeker getest op COVID-19. Het testdorp werd op 6 augustus 2020 ingericht om de druk op de Antwerpse huisartsen en spoeddiensten te verlichten. Naast inwoners van de stad Antwerpen en haar districten, zijn ook inwoners van Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem er welkom. Naar aanleiding van de 100.000e test werden ook de vrijwilligers van het testcentrum bedankt: er werden maar liefst 50 doosjes "neuzekes" uitgedeeld. 

De tests worden, zoals intussen alom geweten, afgenomen via de neus. Vandaar dat de vrijwilligers allemaal getrakteerd werden op een doosje neuzekes, een zoet snoepje.

De voorbije week was meteen ook de drukste in het testcentrum sinds de start begin augustus. Er werden 5.182 mensen getest, of gemiddeld 740 per dag. De vorige drukste weken waren in januari, toen mensen die terugkwamen uit het buitenland zich moesten laten testen, en in oktober, toen de tweede golf was losgebarsten. 

Dat zijn 100.000 consultaties die niet bij huisartsen en spoeddiensten moesten gebeuren

Fons Duchateau (N-VA), schepen voor Gezondheidszorg in Antwerpen

"Natuurlijk hadden we die 100.000e test liever niet gehaald", zegt Antwerps schepen voor Gezondheid Fons Duchateau (N-VA). "Maar zo zijn we er wel in geslaagd om onze huisartsen en de spoeddiensten, die een cruciale rol spelen in het bestrijden van de pandemie in onze stad, te ontlasten. Dat zijn 100.000 consultaties die daar niet moesten gebeuren. Zo konden huisartsen en spoeddiensten zorg blijven geven aan mensen die het daar echt nodig hadden."  

"Het is heel leuk om hier te werken", vertellen enkele studentes verpleegkunde die tests afnemen. "Vooral in de voormiddag is het soms druk, in de namiddag is het rustiger. Het gaat allemaal redelijk snel en vlot. We mogen inderdaad trots zijn op ons testdorp en de organisatie dat we al zo ver zijn geraakt."

De studentes verwachten dat ze nog wel even werk zullen hebben: "Het coronavirus is onvoorspelbaar, we kunnen er nog geen einde op plakken, dat blijft voorlopig een vraagteken." En ze zijn dan ook blij met de zoete verrassing: "Het is altijd leuk om onverwachte cadeaus te krijgen en ze zijn lekker!", lachen ze.

Meest gelezen