BEKIJK - "I was harassed here": graffitiboodschappen in Gent markeren waar iemand is lastiggevallen

Al op 45 muren of stoepen in Gent is een niet mis te verstane boodschap gespoten: "I was harassed here", "Hier ben ik lastiggevallen". Een actie om aandacht te vragen voor de (seksuele) intimidatie waarmee meisjes of homo's geregeld te maken krijgen. De stad werkt ook aan een plan, blijkt uit een reportage van StuBru.

StuBru ging een nachtje op pad met de makers van de graffitiboodschappen, die de voorbije weken her en der opdoken in Gent. Ze getuigen anoniem op StuBru: “We willen tonen hoe groot het probleem van “harassment” is en het niet meer negeren. We willen de stad volspuiten. Op dagelijkse basis worden mensen lastiggevallen; het is seksisme, racisme, homofobie of transfobie.”

Wie zelf wordt lastiggevallen kan dat melden op de website meldet.org, met de exacte locatie waar de feiten zich afspeelden. De graffitispuiters baseren zich op die informatie om de stad in te trekken en hun slogan op muren of stoepen te kalken. “Zodat mensen die op straat lopen het ook zien.”

Bekijk hier de video "Ben jij ooit al lastiggevallen op straat" in de StuBru-reeks faqda met Flo Windey:

Het "befgebaar"

In de faqda-video met Flo Windey getuigen enkele jonge vrouwen over de intimiderende "catcalling" waar ze mee te maken kregen. “Het was mooi weer. Ik wandelde met een vriendin in de buurt van de Ghelamco-arena. Twee mannen in een auto vonden het nodig om het “befgebaar” naar ons te maken, met twee vingers en een tong.” 

Zo snel ik kon naar huis gecrost

Of deze fietster, die op groen licht stond te wachten aan de Ring rond Gent: “Vier jonge mannen in een auto vroegen of ik een ritje wilde. Toen ik dat weigerde scholden ze me uit voor hoer, slet en allerlei vieze woorden, met gebaren en fluiten en alles erop en eraan. Toen het licht op groen sprong ben ik zo snel als ik kon naar huis gecrost.”

We pakken dit niet vast als probleem

“Meer dan 90 procent van de meisjes zegt te maken te krijgen met seksuele intimidatie,” verduidelijkt de Gentse schepen van gelijke kansen en participatie Astrid De Bruycker (Vooruit). “Ik heb het zelf vaak meegemaakt en nooit gemeld. Dat is niet normaal. We pakken dit niet vast als een probleem.” Gent is daarom, net als Brussel, Antwerpen en Charleroi, in het project “Safer Cities” van de ngo Plan International gestapt.  Ook met een website waar je heel concreet individuele slechte ervaringen en locaties kunt delen. 

"De drempel is nu te hoog om lastigvallen bijvoorbeeld aan de politie te melden," vinden de graffitimakers. "Anoniem op een website is een betere manier."

Jezelf kunnen zijn in de openbare ruimte

Niet enkel meisjes en vrouwen zijn het slachtoffers van intimidatie op straat; dat geldt net zo voor LGBTQ'ers. “Je moet jezelf kunnen zijn en je kunnen uiten in de publieke ruimte zoals je zelf wil,” zegt schepen De Bruycker. 

In Gent gaat nu een groep jongeren aan de slag om de locaties en de gemelde problemen verder te bespreken, "want achter elke pin op de kaart zit een verhaal". De jongeren zullen aanbevelingen doen aan het stadsbestuur voor nieuw beleid en ze worden ook “ambassadeurs” om het probleem ter discussie te stellen in de brede samenleving.

Locaties markeren waar iemand is lastiggevallen gebeurde ook al eens een kleine twee jaar geleden, toen dichters van de “Partij voor de Poëzie” gedichten stickerden in verschillende steden, zoals Brussel, Antwerpen, Gent, Oostende, Brugge,  Hasselt of Luik. Net zoals de Gentse graffiti markeerde de tekst "Dit is voor mijn lichaam" ook precies die plekken waar iemand werd betast, beledigd, achtervolgd, aangerand of verkracht.

Meest gelezen