Videospeler inladen...

BEKIJK: Mensensmokkelaar gooit zusjes van 3 en 5 uit Ecuador van grensmuur tussen VS en Mexico

Mensensmokkelaars hebben twee jonge kinderen naar beneden gegooid van de grensmuur tussen Mexico en de Verenigde Staten. Dat is te zien op schokkende beelden die door de Amerikaanse grenswacht zijn gemaakt en vrijgegeven. De kinderen, zusjes van 3 en 5 jaar oud uit Ecuador, werden naar een Amerikaans ziekenhuis gebracht, maar zijn ongedeerd.

Het incident gebeurde de voorbije nacht in de buurt van Santa Teresa in New Mexico. Het werd vanop afstand op camera vastgelegd door de Amerikaanse grenswacht. "Ik ben met weerzin vervuld door de manier waarop de mensensmokkelaars onschuldige kinderen lieten vallen van de ruim 4 meter hoge grensmuur", zegt Gloria Chavez, de commandant van de grenswacht, die de beelden online zette.

Bekijk hier de beelden aan de grens. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Videospeler inladen...

Op de beelden is te zien hoe een man die vanaf de Mexicaanse kant op de muur is geklommen, een kind van een andere man overneemt en het dan aan de andere kant van de muur zover mogelijk laat zakken. Dan laat hij los en is te zien hoe het kind naar beneden valt. Daarna doet hij hetzelfde met het tweede kind. Beide kinderen blijven even liggen, maar stappen daarna weg.

De kinderen zijn twee zusjes van 3 en 5 jaar uit het Zuid-Amerikaanse land Ecuador. Ze werden naar een Amerikaans ziekenhuis gebracht, maar bleken ongedeerd. 

De mensensmokkelaars zijn weggevlucht. De Amerikaanse politiediensten hopen ze samen met de Mexicaanse politiediensten op het spoor te komen.

"Crimineel en moreel verwerpelijk"

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas veroordeelde het incident. "De onmenselijke manier waarop smokkelaars kinderen mishandelen en profijt halen uit de vertwijfeling van de ouders, is crimineel en moreel verwerpelijk", reageerde hij.

De voorbije maanden zijn opnieuw duizenden migranten opgedaagd aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. De meesten komen uit Centraal-Amerika. In februari werden meer dan 100.000 migranten opgepakt, onder wie bijna 10.000 alleenreizende kinderen. 

Het fors toegenomen aantal migranten zet het opvangsysteem in de VS onder druk. Vorige week wees de Amerikaanse president Joe Biden zijn vicepresidente Kamala Harris aan om het migratiedossier aan de Amerikaans-Mexicaanse grens onder haar hoede te nemen.

Meest gelezen