De Tobin-brug in Boston, een van de vele bruggen waar dringend infrastructuurwerken nodig zijn.
Copyright 2021The Associated Press. All rights reserved

Biden wil 2 biljoen dollar investeren in Amerikaanse infrastructuur

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn "American Jobs Plan" voorgesteld, een plan dat de Verenigde Staten economisch slagkrachtig moet maken en voorbereiden op de toekomst. Dat wil de president doen door 2.300 miljard dollar (2,3 biljoen) te investeren in de openbare infrastructuur en het aanpakken van de klimaatverandering. Joe Biden wil zo miljoenen jobs creëren, en het land klaarmaken om de concurrentie met China aan te gaan. 

De lamentabele staat van de openbare infrastructuur in de VS is al lang een pijnpunt. Wegen met enorme putten in. Bruggen die afbrokkelen. President Biden lijkt vastberaden om daar eindelijk komaf mee te maken en gooit er enorme bedragen tegenaan. 620 miljard dollar om 30.000 kilometer wegen te vernieuwen. 10.000 bruggen moeten hersteld of opnieuw gebouwd worden. 

Ook buiten de transportsector wordt de infrastructuur aangepakt. Loden waterleidingen moeten vervangen worden. Iedereen in het land moet toegang krijgen tot snel internet. Openbare scholen, hospitalen en sociale woningen moeten moderner en beter uitgerust worden.

Maar het plan gaat nog veel breder. Het heeft ook prominent aandacht voor de klimaatverandering en groene energie. Biden wil een half miljoen laadstations geïnstalleerd zien voor elektrische wagens. En openbare gebouwen zoals publieke scholen moeten energievriendelijker worden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het is ambitieus, het is gedurfd en we kunnen het

Joe Biden, president VS

President Biden stelde zijn plan voor in Pittsburgh, Pennsylvania en noemde het een investering die maar eens in een generatie voorkomt. "Het is ambitieus, het is gedurfd en we kunnen het", aldus Biden. "Deze investering zal de meest veerkrachtige, sterkste en meest innovatieve economie ter wereld creëren."

De eerste fase van het "Build Back Better"-programma omvat investeringen die over acht jaar gespreid worden en onder meer gefinancierd worden dankzij een verhoging van de vennootschapsbelasting.

Donald Trump verlaagde tijdens zijn presidentschap de vennootschapsbelasting van 35 naar 21 procent. Joe Biden wil die nu opnieuw verhogen naar 28 procent. "Dit gaat niet over het straffen van iemand", aldus Biden, die benadrukte dat hij "niets" heeft tegen miljardairs.

Bekijk hier enkele fragmenten  (en lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Het is de ambitie van Biden om het leven van alle Amerikanen te verbeteren. "Hiermee wil hij een breuk maken met het presidentschap van Donald Trump," zegt Christophe Crombez, politiek econoom aan het Stanford Institute for International Studies. "Trump sloeg een gat in de begroting met zijn belastingverlaging die uiteindelijk vooral voordelig was voor de 1% rijkste Amerikanen."

Het plan moet nog door het Congres goedgekeurd worden. Daar mogen de Democraten opnieuw tegenstand verwachten van de Republikeinen, die al luid protesteren tegen de plannen voor een belastingverhoging. De president gaf al toe in zijn speech dat dit een pijnpunt zal zijn, maar hij zei open te staan voor andere ideeën om het plan te financieren.

Het nieuwe plan van Biden komt er kort nadat het Congres ook al een plan heeft goedgekeurd dat gericht is op het herstel na de covidpandemie. Ook daarvoor wordt ongeveer 2 biljoen dollar uitgetrokken. President Biden neemt een vliegende start, maar dat moet hij ook, zegt Christophe Crombez: "Biden heeft maar een kleine twee jaar om grote plannen te realiseren. Daarna zijn er opnieuw Congresverkiezingen en kunnen de Democraten hun meerderheid verliezen. Hij wil niet dezelfde fout maken als president Obama."

Beluister hieronder het interview uit "De ochtend" met Christophe Crombez, politiek econoom bij het Stanford Institute for International studies:

AFP or licensors

Meest gelezen