VLNR: Paul Uytdewilligen, gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V) en burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V)

Burgemeester steekt eerste asperges uit bij boer in Essen: "De kans is reëel dat enkele asperges dat niet gaan overleven, maar hij mag dat"

Vandaag werden in Essen bij aspergebedrijf Uytdewilligen de eerste asperges uitgestoken. Daarbij kwam burgemeester Gaston Van Tichelt helpen. "De asperges zitten al klaar, maar nog niet in grote hoeveelheden", vertelde aspergeboer Paul Uytdewilligen daarover vanmorgen op Radio 2 Antwerpen. 

In Essen kwam burgemeester Gaston Van Tichelt de eerste asperges uitgestoken. "Asperges uitsteken is niet gemakkelijk", vertelde aspergekweker Paul Uytdewilligen vanmorgen in "Start Je Dag". "De kans is reëel dat er een paar asperges het niet gaan overleven, maar de burgemeester mag dat", lacht hij. "Misschien kan ik hem een paar werkpuntjes meegeven."

Beluister hier het gesprek met Paul Uytdewilligen:

Verkoop asperges moeilijker door corona

Het aspergebedrijf Uytdewilligen is als hobby begonnen. "Mijn vader deed onderzoek naar de aspergeteelt en is dan als hobby asperges beginnen te telen. Het is dan uitgegroeid tot een echt bedrijf en nu verkopen we onze asperges vooral thuis en aan restaurants", zegt Paul. 

Zelfs de bekende groentenchef Seppe Nobels komt zijn asperges halen bij het bedrijf. "Wij concentreren ons vooral op de smaak en de kwaliteit van de asperges", legt Paul uit. "Het is hier ideale grond voor smaakvolle asperges." 

We zijn wel een beetje bang voor de nachtvorst van volgende week

Paul Uytdewilligen, aspergeteler

Volgende week komen er opnieuw koude nachten aan en dat kan problematisch zijn voor de asperges. "Asperges houden van zon en warmte. Deze week zijn ze door het goede weer naar boven gekomen. Als ze boven de grond komen, doen we er een folie over. Maar door die folie bevriezen ze gemakkelijker. Volgende week komt er nachtvorst aan, dus ik ben wel een beetje bang", klinkt het.

"Ik zou elke dag asperges kunnen eten"

Ondanks de vele asperges die Paul dagelijks ziet passeren, is hij de groente nog niet beu. "Ik zou het elke dag kunnen eten. Het is eigenlijk de enige Vlaamse klassieker waarin een groente centraal staat. Je kan het perfect met vlees, vis of vegetarisch eten", zegt hij enthousiast. "Mijn lievelingsgerecht is aspergesoep met garnaaltjes."

Meest gelezen