Radio 2

Veiligheidsdrone boven Brussels Airport bestuurd vanop 100 kilometer afstand: "Onze piloot zit in Oostkamp"

Het telecombedrijf Citymesh heeft een eerste dronevlucht op en rond Brussels Airport uitgevoerd. Opmerkelijk is dat de piloot 100 kilometer verder zat, in het hoofdkwartier van het bedrijf in Oostkamp. De drone werd getest voor een aantal veiligheidstaken.

Aan de test ging een lange voorbereiding vooraf. Het vliegverkeer mocht niet in gevaar komen en de normale werking van de luchthaven werd zo weinig mogelijk verstoord. “We hebben een deel van de landingsbanen afgesloten en de activiteiten op en rond de landingsbanen tot een minimum beperkt”, zegt Mitch De Geest, CEO van Citymesh. Het was de eerste keer dat een drone is ingezet op en rond Brussels Airport. Citymesh bouwde daarvoor recent nog een mobiel 5G-netwerk. 

Dronepiloot in Oostkamp

De drone werd vanuit de thuishaven in Oostkamp bestuurd, zo’n 100 km verderop. “Het netwerk dat we in 2019 installeerden, overbrugt moeiteloos grote afstanden. Het doorsturen van beelden in hoge kwaliteit is daardoor mogelijk. We kunnen de drones van overal besturen. De focus lag nu op innovatie en veiligheid. We hebben uitgetest hoe drones door de veiligheidsdiensten kunnen worden ingezet voor inspecties en bewaking. Een extra paar ogen in de lucht." 

Radio 2

Meest gelezen