Greenyard in Bree bouwt nieuwe koeltoren: "Daardoor kunnen we 50 miljoen liter water per jaar besparen"

Conservenfabrikant Greenyard in Bree heeft een nieuwe koeltoren in gebruik genomen. Daardoor kan het bedrijf 50 miljoen liter water per jaar besparen, dat is zo'n 5 procent van het totale waterverbruik.

Meer en meer bedrijven willen zuiniger omspringen met water, ook conservenfabrikant Greenyard in Bree. Daarom bouwde het bedrijf een nieuwe koeltoren, zodat het water op verschillende temperaturen kan afgetapt worden. "Daardoor kunnen we 50 miljoen liter water per jaar besparen", vertelt Cedric Pauwels van Greenyard. "Dat komt overeen met het gemiddelde jaarverbruik van 1.630 mensen." 

Hoe werkt het?

"Om de groenten te pasteuriseren, gebruiken we water met een temperatuur van 120 graden", gaat Pauwels verder. "Daarna koelt het water af in de koeltoren. Maar als het water een temperatuur van 70 graden heeft, kunnen we het voortaan gebruiken om groenten te blancheren. Want op dat moment heeft dat water nog de kwaliteit van drinkwater. Als het water verder afgekoeld is tot 40 graden kunnen we het niet meer gebruiken in ons productieproces, maar zullen we er wel nog mee kunnen schoonmaken." 

Meest gelezen