Fernando Trabanco Fotografía

Coronavouchers voor een geannuleerde reis blijven langer geldig

De coronavouchers voor een geannuleerde reis blijven langer geldig. Dat zijn de reissector en de consumentenorganisaties overeengekomen. De vouchers werden vorig jaar ingevoerd en de eerste liepen af op 19 maart. Nu worden ze dus voor onbepaalde tijd verlengd, waardoor de consument de keuze heeft: de voucher gebruiken of zijn geld terugvragen. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming De Bleeker is tevreden, de reissector allicht nog meer.

Bij het uitbreken van het coronavirus in de lente van vorig jaar moesten talloze reizen geannuleerd worden. Voormalig minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) introduceerde daarom een coronavoucher voor geannuleerde pakketreizen. Consumenten werden verplicht om die te aanvaarden.

Op die manier wou de overheid de reissector ontzien die anders de geannuleerde pakketreizen meteen had moeten terugbetalen, terwijl de reisorganisatoren zelf het geld vaak al hadden doorgestort aan hotels en vliegtuigmaatschappijen. De vouchers werden uitgereikt van 19 maart tot en met 19 juni, en waren één jaar geldig. Als consumenten de voucher niet wensten te gebruiken, konden ze na dat jaar hun geld terugvragen.

Er werd op dat moment van uitgegaan dat de coronacrisis maar van korte duur zou zijn en dat de meeste reizen snel omgeboekt zouden worden. Het is anders uitgedraaid. Maar ook nu stond de reissector niet te springen om al die geannuleerde reizen terug te betalen en dus werd het ministerieel besluit over de coronavouchers nog eens onder de loep genomen.

Juristen concludeerden dat de einddatum op de coronavoucher geen vervaldatum is. De voucher blijft dus geldig, in principe is er zelfs geen einddatum. Wie dat wil, kan zijn geld wel terugvragen. De reisorganisator heeft zes maanden de tijd om het bedrag terug te betalen.

Wie zijn voucher gebruikt, zal daar allicht voordeel mee doen

Enkele dagen geleden heeft minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) na een vraag van Kamerlid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) laten weten dat de coronavouchers langer geldig zullen zijn. De verlenging van die geldigheidsduur is uiteraard goed nieuws voor de reissector. Reisorganisatoren zullen minder klanten moeten terugbetalen. Maar volgens staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker heeft ook de consument er voordeel bij: “De consument kan zijn reis herboeken tegen dezelfde prijs terwijl andere reizigers waarschijnlijk zullen moeten aankijken tegen duurdere reizen.”

En ook de overheid heeft er baat bij dat de vouchers langer geldig zijn. Staatssecretaris De Bleeker werkt aan een coronavoucherfonds dat leningen geeft aan reiskantoren die niet in staat zijn om de coronavouchers binnen de zes maanden terug te betalen. Hoe meer coronavouchers worden omgezet in een nieuwe reis, hoe minder leningen de overheid zal moeten verstrekken.

Meest gelezen