Cristal Alken gaat duurzamer en lokaler werken: "We willen onze ecologische voetafdruk verkleinen"

De brouwerij in Alken is volop bezig met een omschakeling naar duurzamer en lokaler werken. Sinds begin dit jaar draait de brouwerij voor 100 % op groene stroom. Voor de productie van de Cristal pils worden vanaf nu meer en meer grondstoffen van boeren in eigen land gebruikt.

Sinds begin dit jaar draait de brouwerij volledig op groene stroom afkomstig van 6.000 zonnepanelen en 2 windmolens. Binnenkort komen daar nog 500 tot 1.000 zonnepanelen bij. Ook wordt het waterverbruik de komende jaren verder teruggedrongen. “We brouwen Cristal al bijna 100 jaar en willen er nog minstens evenveel jaren bijdoen”, zegt Tom Poncelet, verpakkingsexpert bij Cristal. “Door continu te kijken hoe we ons brouwproces nog duurzamer kunnen maken, willen we onze ecologische voetafdruk verder verkleinen. En op die manier brouwt Cristal ook mee aan een groenere, meer duurzame wereld.”

Nog belangrijker is dat twee basisgrondstoffen van de Cristal pils, hoppe en gerst, meer en meer uit eigen land en streek worden gehaald, in plaats van uit het buitenland. Dit najaar mag Cristal dus het icoon “gebrouwen met Belgische hoppen” toevoegen op al zijn verpakkingen. De hop komt vers van bij 't Hoppecruyt in Poperinge. Begin maart zijn er ook testen gestart om brouwersgerst te zaaien op Cristal’s eerste Vlaamse veld. Dat veld is gelegen in Riemst, bij de vader van brouwer Dieter Duchateau.  

Dit jaar wordt de helft van de pils al gebrouwen met Vlaamse hoppe. In het najaar wordt ook de eerste gerst uit Riemst verwerkt, en het is de bedoeling om in de komende jaren alle hoppe en gerst van hier te gebruiken.

Een nieuwe look

Van hopteler Benedikte tot magazijncoördinator Jimmy, alle Cristal-medewerkers staan op de nieuwe verpakking. Zo willen ze samen de liefde voor de stiel en het bier uitdragen. En ook al staat alles in het teken van de duurzaamheid en het lokale, aan de smaak van de pils zal niets veranderen. Cristal bestaat ondertussen sinds 1928 en mag zich daarmee tot de oudste Belgische pilsen rekenen. 

 

Meest gelezen