AFP or licensors

"Van grootste beursgang in 10 jaar naar grootste afgang in 10 jaar": waarom liep het mis met de aandelen van Deliveroo? 

Het moest de grootste beursgang in tien jaar worden, maar het draaide helemaal anders uit. De aandelen van de Britse maaltijdbezorger Deliveroo kelderden vrijwel meteen. "Dit is misschien wel de grootste afgang in 10 jaar", zegt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN-AMRO, in "De ochtend" op Radio 1. Hij legt uit wat de oorzaken zijn.

Zo'n drie weken geleden maakte Deliveroo - de maaltijdbezorger die eten aan huis komt leveren met de fiets - bekend naar de beurs te trekken. De verwachtingen waren sindsdien hooggespannen. Het moest de grootste beursgang van de afgelopen tien jaar worden, zo klonk het. Maar het draaide anders uit. 

Het aandeel kwam gisterenochtend op de markt tegen 3,90 pond. Dat was al de onderkant van de initiële prijsvork. Vrijwel meteen kelderde de waarde. Na wat bewegingen op en neer sloot het bedrijf gisteren de eerste beursdag af op 2,86 pond per aandeel. 

"Van de grootste beursgang in tien jaar naar misschien wel de grootste afgang in tien jaar tijd", zegt econoom Joly in "De ochtend" op Radio 1. "Dit is toch maar zelden gezien."

Beluister hier het gesprek. De tekst gaat daaronder voort. 

Copyright © 2019, Chawanai Akkhaphatthanakul, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Volgens Joly zijn er een paar oorzaken voor deze afgang. We overlopen ze hieronder. 

1. Rentevoeten stijgen

"De rentevoeten zijn wereldwijd lichtjes aan het stijgen: vooral in de Verenigde Staten, maar we verwachten dat ook in Europa. Voor bedrijven die in de toekomst grote winsten zullen maken, maar nu nog niet, is dat altijd wat nadelig."

Want ja, het bedrijf dat in 2013 werd opgericht is nog altijd stevig verlieslatend. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 223,7 miljoen pond (260 miljoen euro), tegenover een verlies van 317,3 miljoen pond in 2019. Maar de maaltijdbezorger groeit sterk. De waarde van de transacties op het platform steeg met bijna twee derde, tot 4,1 miljard pond vorig jaar. 

2. Concurrenten zijn goedkoper qua aandeel

"Deliveroo heeft een aantal concurrenten op de beurs die goedkoper gewaardeerd zijn. De laagste prijs waarmee Deliveroo naar de beurs trok, was eigenlijk nog steeds hoog."

3. Kritiek op statuut koeriers

"Beleggers hechten de laatste jaren veel belang aan de zogenoemde ESG-criteria", zegt Joly. Dat staat voor Environmental, Social en Governance (Milieu, Maatschappij en Ondernemingsbestuur), criteria die de duurzaamheid en maatschappelijke impact van een investering meten. "Deliveroo scoort alvast niet op het criterium Maatschappij. Het bedrijf werkt met zelfstandige koeriers en daar komt vaak kritiek op. Sommige landen verplichten het bedrijf om de koeriers een werknemersstatuut te geven." 

Daarnaast komt er ook kritiek op de arbeidsvoorwaarden van de zelfstandige koeriers. 

4. Oprichters blijven meer te zeggen hebben

Ook op het puntje Ondernemingsbestuur komt er kritiek. "Het kapitaal van Deliveroo is zo samengesteld dat de mensen die het bedrijf hebben opgericht meer te zeggen hebben dan de andere aandeelhouders. Dat mag volgens de Londense beurs niet, waardoor de aandelen niet kunnen worden opgenomen in de Londense referentie-index."

5. Timing

"We gaan toch stilaan naar een heropening van de horeca. Dan is het misschien niet het beste moment om een bezorger van maaltijden aan huis op de beurs te brengen."

Deliveroo werkt samen met 115.000 restaurants en stelt meer dan 100.000 bezorgers tewerk in twaalf landen. In ons land werken zowat 3.000 koeriers voor Deliveroo en werken 3.000 restaurants samen met het bedrijf.

Meest gelezen