"Een auto die praat? Hou iemand anders voor de gek! Maar KITT uit "Knight rider" deed het met succes"

"Tijdens een reis in Zuid-Afrika bezochten we een Zulu-gemeenschap. Terwijl een aantal Zulu’s een plaatselijke dans uitvoerden, zag ik dat iedereen naar me staarde. Iemand bevestigde me dat ook zij daar naar "Knight rider" konden kijken. Als grap keek ik naar mijn horloge en riep luid: "Hé KITT, kom je me hier even ophalen!" Het dansen stopte onmiddellijk en ieder hoofd draaide weg op zoek naar de auto die zou komen aanrijden. Het was ronduit hilarisch!" Met deze anekdote wilde David Hasselhoff aantonen hoe populair de tv-serie "Knight rider", waarin hij de rol van Michael Knight speelde, wel was en waarin een heel grote rol weggelegd was voor zijn trouwe vierwieler KITT. Aan "Knight rider" kwam 35 jaar geleden een eind toen de laatste aflevering door tv-zender NBC uitgezonden werd (al zouden daarna wel nog diverse tv-films en zelfs een nieuwe serie in 2008, die schromelijk flopte, volgen).

"Knight rider"-producent Glen A. Larson beschreef de originele serie ooit als ""The Lone Ranger" (populaire westernserie uit de jaren 50 die draait rond een gemaskerde Ranger, die op een paard het kwaad bestrijdt, red), maar dan  met een auto, waarbij KITT dan Tonto (de trouwe indiaanse metgezel van de Ranger, red) is". De aanleiding voor de auto vond Larson nochtans in een aflevering van "B.J. and the bear" uit 1979, waar een truckchauffeur en zijn aap af te rekenen kregen met een hypermoderne politiewagen.

KITT, in feite een omgebouwde Pontiac Firebird Trans-Am, viel vooral op door de opvallende rode lichten vooraan, om de auto 'levend' te maken in zijn interactie met Michael Knight. Die lichten zouden geïnspireerd zijn op computer HAL 9000 uit "2001: A Space Odyssey" en op de scannerogen van de Cylons uit "Battlestar Galactica".

Maar KITT - een afkorting van 'Knight Industries Two Thousand' - was vooral een trouwe vierwieler voor Michael Knight door zijn technische hoogstandjes en bijna eindeloze elektronische gadgets. Met als opvallendste aanpassing toch wel de 'Turbo boost', waardoor KITT over obstakels kon springen of plots veel harder kon rijden.

En KITT kon natuurlijk ook praten. De stem van KITT werd geleverd door acteur William Daniels, vooral bekend als Mr. Feeny uit "Boy meets world" en Dr. Mark Craig uit "St. Elsewhere".

William Daniels: "De producer van "Knight rider" vroeg me op een gegeven moment om hem een gunst te verlenen door een tekstje in te spreken. Maar toen ik die tekst overhandigd kreeg, zag ik dat het om een tekst van een pratende auto ging. Na een eerste poging zei hij: "Kan je niet meer met een robotachtige stem praten?" Maar dat weigerde ik. Ook een tweede poging probeerde hij aan te passen, maar ik was kordaat: "Ik lees hier de tekst, dus doe ik het op mijn manier, met mijn stem." Ik wilde zeker niet belachelijk overkomen door mijn stem aan te passen." (AV Club, maart 2015)

"De vraag om als auto te praten was nog voor de periode dat men echt gekke dingen op televisie ging doen." (The Globe and Mail, juni 2019)

"Mijn eerste reactie toen was: "Een auto die praat? Hou iemand anders voor de gek!" Daar had ik nu echt geen zin in. Maar omdat ik op dat moment voor dezelfde tv-zender NBC meewerkte aan "St. Elsewhere", wilde men zelfs mijn opnameschema aan de opnames van KITT’s stem aanpassen. Nee, ik had nooit gedacht dat die stem zo’n succes zou worden." (Council on Aging of West Florida, januari 2019)

"Ik heb nooit met David Hasselhoff samengewerkt. Mijn stukjes tekst werden gewoon tussen zijn woorden geplakt. Maar het werkte wel. Ik heb David pas veel later persoonlijk tijdens een kerstfeestje ontmoet." (AV Club)

David Rogers, regisseur van onder meer "Entourage" en "The office", en vooral mega-fan van "Knight Rider": "Zelfs nu nog zijn er mensen die vragen waar Daniels tijdens de opnames in de auto ergens verborgen zat. Omdat ze ervan uitgaan dat er een heuse dialoog tussen hem en David plaatsvond. Maar die dialogen werden dus nooit samen opgenomen." (Closer Weekly, augustus 2019)

William Daniels: "In de pilootaflevering werd de stem van KITT nog enigszins gerobotiseerd, maar daarna mocht ze menselijker klinken. En dat werkte. Op een zeker moment riep me iemand op straat toe: "Proficiat met je serie!" "Welke serie?", vroeg ik. "Awel, “Knight Rider!" Mijn stem werd dus herkend. Het gaf me ook de mogelijkheid om KITT grappiger en amusanter te maken. Nog menselijker, zeg maar.” (Boek "Knight Rider Legacy", 2002)

"Uiteindelijk is het de cheque die me steeds overtuigd heeft om KITT’s stem te zijn. Eerlijk waar: het was ‘m om het geld te doen! Al heb ik aan The Simpsons meegewerkt omdat mijn zoon zo’n fan was van die serie."(AV Club)

Conclusie van David Hasselhoff: "Weet je waarom "Knight rider" zo’n succes was? Niet omdat Michael een auto had die kon vliegen, nee, omdat Michael en KITT elkaar perfect aanvulden. KITT was die perfecte autoritaire ouder met een geweldig gevoel voor humor, terwijl Michael die 'coole' kerel was die van levens redden zijn levensdoel gemaakt had." (Men’s health, mei 2010)

Aan dat succes kwam dus op 4 april 1986 een einde, na 4 seizoenen en 90 afleveringen:

Meest gelezen