CHECK: Nee, deze foto toont geen drukte op de Belgische treinen 

Op sociale media in Vlaanderen circuleert sinds enkele dagen een foto van een overvolle treinwagon. Vaak gaat de foto gepaard met kritiek op de huidige coronamaatregelen in ons land. De NMBS worstelde deze week inderdaad met een toevloed aan reizigers die een dagje aan de kust wilde spenderen. Toch is deze foto misleidend. Het gaat namelijk om een foto van een Nederlandse trein die al sinds oktober 2020 verspreid wordt.

Op de foto zie je een treinwagon waarin tientallen mensen met mondmasker op elkaar gepakt staan en zitten. "Kapsalons en Horeca moeten dicht, niet-essentiële winkels op afspraak met strenge maatregelen", schrijft iemand dinsdag 30 maart bij het beeld op Facebook. Dat bericht werd ondertussen 333 keer gedeeld. Een andere landgenoot gebruikt op woensdag 31 maart de foto op Twitter om kritiek te uiten op de maatregel dat je vanaf dit weekend op de trein enkel aan het raam mag zitten tijdens weekends en vakanties: "De Vivaldi Corona maatregelen (enkel aan het raam plaatsnemen) versus de realiteit".

De foto werd de voorbije dagen gebruikt om de drukte in de Belgische treinen aan te klagen. Bron: Twitter/Facebook.

Waar en wanneer is de foto genomen?

Toch is de foto niet genomen in België, dat blijkt al snel als we de foto uploaden in zoekmachines als Google Images en Yandex. Bovendien verraden de dikke jassen en sjaals van de passagiers dat de foto bijna onmogelijk op een zonnige dag in maart richting Belgische kust kan genomen zijn. De vroegste versies van de foto op sociale media dateren dan ook van eind oktober 2020. 

Ook het interieur van de treinwagon wijst niet op Belgische herkomst. De zitjes lijken niet op die van NMBS-treinen. Wel gaat het om een tweedeklassewagon van een Sprinter Lighttrain (SLT) van de Nederlandse Spoorwegen (NS), meer bepaald wagontype 2425. Een “Sprinter” is bij de Nederlandse spoorwegen een stoptrein die vooral op trajecten tussen steden in de Randstad wordt ingezet.

Foto van het interieur van een Sprinter-trein van de Nederlandse Spoorwegen (2009). Bron: Maurits90, Wikipedia Commons.

Hoe kwam de foto in ons land terecht?

Via Reverse Image Search zien we dat de afbeelding de voorbije dagen ook massaal verspreid werd door Nederlandse Twitterprofielen. Afgelopen dinsdag moest de Nederlandse politie grote parken als het Vondelpark in Amsterdam, het stadspark in Maastricht en het Spoorpark in Tilburg afsluiten. Heel wat jongeren kwamen picknicken en feesten in de parken, waardoor het er veel te druk werd om coronaveilig te blijven. 

Nederlanders uitten hierover hun ongenoegen door de afbeelding van het overvolle treinstel te delen, met bijschriften als "In de trein mag dit wel. In het park mag dit niet." Eén bepaalde tweet ging viraal, met meer dan 2.500 likes, ook uit ons land. Het lijkt erop dat de foto op deze manier vanuit Nederland naar Vlaanderen is overgewaaid.

Recente tweets uit Nederland rakelden de foto uit oktober 2020 weer op om samenscholingsverboden in parken aan te klagen. Bron: Twitter.

Hoe wordt de foto gebruikt?

Behalve in Nederland en in België is de foto ook in andere Europese landen al maanden populair als illustratie om kritiek te leveren op de lokale coronamaatregelen. Daarbij wordt het contrast in de verf gezet tussen de overvolle trein en andere bezigheden of locaties, die gesloten zijn of waar samenscholingen verboden zijn, zoals bepaalde handelszaken of openbare parken.

In Duitsland is er van de afbeelding een meme gemaakt die vaak terug te vinden is op Facebookpagina’s van horecazaken en fitnesscentra, die verplicht moesten sluiten. Ook bij een Turkse antivax-activiste op Instagram dook de foto uit de Nederlandse trein al in november 2020 op.

Tot in Turkije wordt de foto uit de Nederlandse trein gebruikt om de coronamaatregelen te bekritiseren. Bron: Instagram.

In november 2020 gebruikte de Nederlandse christendemocratische politicus Mustafa Amhaouch dezelfde foto om kritiek te uiten op de drukte in tweedeklassewagons. Hij gebruikte ze als pleidooi om de rustigere eerste klasse open te stellen voor alle reizigers. De Nederlandse reizigersorganisatie “Maatschappij voor Beter OV” kloeg toen al over het gebruik van "liegfoto’s", omdat de twee afbeeldingen niet op hetzelfde moment of op dezelfde trein waren genomen. 

Trend

Het kopiëren en verspreiden van dezelfde foto voor gebruik in verschillende landen gebeurt wel vaker. Ook een andere, gelijkaardige foto van grote drukte in een metrostel duikt op in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Roemenië, Turkije en heel wat andere landen om aan te klagen dat op het openbaar vervoer de mensen soms dichter opeengepakt staan dan in andere sectoren die verplicht op slot gingen. Hier gaat het oorspronkelijk om een foto die genomen is op de metro in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Een foto van een druk metrostel in Madrid werd gebruikt voor memes in allerlei Europese landen. Bron: Twitter/Facebook.

Meest gelezen