Yaghi (20) en Gilbert (85)

Nieuwe fietstaxidienst in Gent: vrijwilligers, onder wie nieuwkomers, vervoeren minder mobiele ouderen

Maak kennis met TriVelo: de Gentse fietstaxidienst die senioren voor een democratisch prijsje naar de winkel, de kinesist of de kapper brengt. Vrijwilligers - onder wie ook heel wat nieuwkomers die hun Nederlands willen bijschaven - pikken de ouderen op aan hun deur en steken een handje toe waar nodig. “De hobbelige baantjes moet ik nog uitproberen, maar mijn eerste ritje naar de winkel was alvast een succes”, lacht Hilda (90).

“Het is een leuke manier om Nederlands te leren en tegelijkertijd de Gentse senioren te helpen. De fiets rijdt vlot, het is eigenlijk echt niet zo vermoeiend”, getuigt Yaghi, een 21-jarige Syriër die sinds kort in Gent woont. Samen met enkele andere vrijwilligers van TriVelo zakte hij deze voormiddag af naar het Antoniushof in Gent, een site met servicewoningen waar enkele Gentse senioren vandaag hun coronaprik kregen. Ook Abdulaziz, een 26-jarige Palestijn die anderhalf jaar geleden naar Gent verhuisde, reageert enthousiast: “Ik leer mensen kennen en schaaf tegelijkertijd mijn Nederlands bij. Vooral dat laatste is belangrijk om in de toekomst werk te vinden in België.”

Enthousiaste klanten

Door het startschot op het  Antoniushof te geven, wil TriVelo zoveel mogelijk minder mobiele senioren bereiken in Sluizeken-Tolhuis-Ham, de Gentse wijk waar de vzw opereert. “We kregen al verschillende leuke reacties van senioren”, vertelt Saar, één van de drijvende krachten achter het initiatief. “Een vrouw maakte deze ochtend al gebruik van onze dienst om haar boodschappen te doen. Zij was alvast dolenthousiast.”

De dame in kwestie is Hilda, een op en top Gentse met negentig lentes op de teller. “De hobbelige baantjes moet ik nog uitproberen”, zegt ze. ”Maar mijn eerste ritje naar de winkel was alvast een succes. Bovendien had ik een sympathieke chauffeur. Dat is natuurlijk ook fijn: ik woon tussen de senioren, maar dankzij deze taxidienst kom ik nog eens in contact met jonge mensen.”

(Leest verder onder de foto.)

Van links naar rechts: Maria (36) , Hilda (90) en Linde (30)

Ook Gilbert (85) waagde zich na zijn coronaprik aan een korte testrit. “Ik vond het heel comfortabel”, klinkt het. “Er is ook een scherm om je te beschermen tegen de regen, en er is ruimte om je boodschappen op te bergen. Zelf ben ik gelukkig nog mobiel, maar ik houd het in het achterhoofd. Een zeer leuk initiatief."

Heen en terug voor 3 euro

Een ritje met de triofiets kost anderhalve euro, heen en terug komt dat neer op 3 euro. Momenteel telt de vzw zo’n 30 vrijwilligers, onder wie 15 Gentenaren en 15 nieuwkomers. “Volgens de regel trekken ze er met 2 op uit om een senior te vervoeren, want niet alle nieuwkomers kennen hun weg in Gent. Door ze te koppelen aan Gentse vrijwilligers verdelen ze het werk en verloopt de communicatie wat soepeler. Maar het is natuurlijk geen verplichting: wie zich comfortabel genoeg voelt om alleen de baan op te gaan, mag dat zeker uitproberen”, besluit Saar.

Yaghi (20) vervoert Gilbert (85)

Meest gelezen