Pool/ABACA

Frankrijk breidt coronamaatregelen uit: "Lockdown in het hele land voor minstens vier weken"

In Frankrijk worden de coronamaatregelen opnieuw verstrengd. Het hele land gaat nu in lockdown voor minstens vier weken. Scholen en winkels gaan dicht. President Macron verandert dus het geweer van schouder. Geen regionale aanpak meer, maar één richtlijn voor het hele land. Strenge maatregelen, maar president Macron benadrukte dat ze echt nodig zijn. 

Frankrijk gaat de coronamaatregelen die nu vooral in drukbevolkte gebieden (Parijs, Lille, Lyon...) golden, uitbreiden naar het hele grondgebied. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron aangekondigd in een toespraak op televisie. Tot nu had Frankrijk gekozen voor een regionale aanpak. Streng waar het moest, soepeler waar het kon. Dat gaat nu dus op de schop. Vanaf zaterdag gelden de strenge maatregelen in heel het land, en dat voor vier weken. Heel de maand april wordt aan alle Fransen dus een extra inspanning gevraagd. 

Volgens Macron dreigt de situatie namelijk te escaleren. Dat heeft alles te maken met de besmettelijke Britse variant van het virus die momenteel veel slachtoffers maakt. Ook in Frankrijk liggen opvallend veel jonge 60-ers en 50-ers in het ziekenhuis. “Als we nu geen maatregelen nemen, dan dreigen we de controle te verliezen”, zei Macron. Volgens de president is 44 procent van de patiënten in de intensieve zorg nu al 65 of jonger. Volgens Macron wordt april een cruciale maand om het virus klein te krijgen. Hij hoopt dat Frankrijk vanaf mei weer langzamerhand “heropend” kan worden.

Ook de Franse scholen en kinderdagverblijven gaan dicht. Volgende week geldt voor het hele grondgebied het principe van afstandsonderwijs. Dan volgen twee weken vakantie en aansluitend nog eens een week afstandsonderwijs. 

Macron gaf wel perspectief, na vier weken wordt het wellicht weer beter zei hij

Frank Renout, correspondent

"Het was een harde boodschap van Macron", vertelt correspondent Frank Renout. "Maar hij gaf wel perspectief. Na deze vier weken lockdown wordt het wellicht weer beter zei hij." 

Macron hoopt dat na één maand van bijkomende inspanningen kan worden overgegaan tot een geleidelijke openstelling van de samenleving. "Vanaf half mei zullen we weer beginnen met het openen, onder strikte regels, van sommige culturele plaatsen", zegt Macron ook. "We zullen onder voorwaarden ook de opening van terrassen toestaan."

Tot slot gaf de Franse president ook toe dat er fouten werden gemaakt bij de aanpak van de pandemie. "In elke fase kunnen we zeggen dat we het beter hadden kunnen doen, dat we fouten hebben gemaakt. Dat is allemaal waar", erkende Macron. "Maar ik weet één ding: we hebben volgehouden, we hebben geleerd, en we zijn elke keer beter geworden."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Franse vaccinatiecampagne nog niet in hoogste versnelling"

Volgens Macron is de Franse vaccinatiecampagne "de sleutel tot het weer opnemen van het normale leven". "Maar dat vaccineren vordert gestaag en zit nog niet in de hoogste versnelling", zegt Renout. "Macron hoopte misschien wel dat de campagne een nieuwe lockdown zou kunnen voorkomen, maar dat is dus niet gelukt."

"Hij herhaalde wel dat tegen het einde van de zomer alle volwassen Fransen gevaccineerd zouden moeten zijn. Nu hebben 8,5 miljoen Fransen hun eerste prik al gehad en 2,8 miljoen hun tweede prik." 

Een opvallend verschil ook met ons land, wat  betreft de vaccinatiestrategie. De Fransen zullen zich vrijwillig kunnen melden bij hun huisarts of apotheker voor hun vaccinatie. Nu kan dat al voor de zeventigplussers, vanaf 16 april zal dat ook het geval zijn voor de zestigplussers, zo'n maand later voor wie ouder is dan vijftig, vanaf half juni later voor de hele bevolking. Het gaat dan wel om vaccinaties met de vaccins die "gemakkelijk bewaren", in de praktijk dus om AstraZeneca en Johnson&Johnson. Voor Pfizer of Moderna zullen de Fransen nog altijd naar een groot vaccinatiecentrum moeten. Ook wie een beroep beoefent waar veel contacten voor nodig zijn, zoals voor het personeel van het onderwijs of de strijdkrachten, zijn specifieke vaccinatieprogramma's voorzien.

Beluister hieronder het gesprek met Frank Renout in "De ochtend" op Radio 1:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier de toelichting van Steven Decraene vanuit Pouilly-en-Auxois:

Videospeler inladen...

Meest gelezen