Belga

Gevangenis Sint-Gillis beschermd als erfgoed: "Willen daar een nieuwe groene wijk bouwen"

De Brusselse regering laat grote stukken van de gevangenis van Sint-Gillis beschermen als erfgoed. Het gevangenisgebouw komt over een paar jaar leeg te staan en op die plek wil Brussel een nieuwe, groene stadswijk bouwen.

"De gevangenis heeft een belangrijke erfgoedwaarde, dus willen we delen daarvan beschermen", vertelt Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit). "Het gaat onder andere over de uitkijktorens, een stuk van de omwallingsmuur, de tuinen en een cellenvleugel. Op die manier willen we over een paar jaar een nieuw stadsproject ontwikkelen dat rekening houdt met het verleden."

Gedetineerden verhuizen

Volgend jaar moet de nieuwe gevangenis in de Brusselse gemeente Haren klaar zijn. De bedoeling is om daarna alle gedetineerden van de gevangenis in Sint-Gillis over te plaatsen naar Haren. Het gevangenisgebouw komt dus over een paar jaar leeg te staan en daar wil het Gewest nu al op inspelen. "De gevangenis is eigendom van de Federale Regering, dus we hebben hen een brief gestuurd om samen te overleggen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil graag eigenaar worden van de site om er een nieuwe stadswijk te bouwen", legt Smet uit. "Wat ons betreft moet dat een groene wijk worden met veel tuinen en ontmoetingsruimten. Met veel ruimte voor de mensen, letterlijk en figuurlijk."

De gevangenisdelen in het rood zijn voortaan beschermd als erfgoed.
Brussels Gewest

Meest gelezen