Aan het raam moeten zitten én grote spoorwerken in Limburg: "Pendelaars gaan niet op hun werk geraken", zegt TreinTramBus

De combinatie van de grote spoorwerken rond Hasselt en de verplichting om aan het raam te zitten veroorzaakt extra moeilijkheden voor Limburgse pendelaars. Reizigersvereniging TreinTramBus vreest dat veel van hen niet op hun werk zullen geraken. 

Enkele weken geleden werd bekend dat er in april grote spoorwerken zijn in Limburg, vooral in de buurt van Hasselt. Daardoor gaan er minder treinen rijden.  En nu komt er een extra moeilijkheid bij voor de Limburgse treinreiziger: de raamregeling op de treinen. Daardoor mag je in het weekend en de schoolvakanties enkel aan het raam gaan zitten om voldoende afstand te kunnen bewaren. Die maatregel is in de eerste plaats bedoeld om de drukte aan de kust tegen te gaan. Maar volgens de reizigersvereniging TreinTramBus dreigt die regeling zware gevolgen te hebben voor de Limburgse pendelaar. 

Het is onaanvaardbaar dat mensen een uur moeten wachten op een volgende trein
Peter Meukens, TreinTramBus

Zo zal er vanaf zaterdag drie weken lang nog maar één trein per uur rijden richting Leuven en Brussel in plaats van vijf nu. Als er dan alleen aan het raam plaatsen zijn, zorgt dat onvermijdelijk voor grote problemen, zegt Peter Meukens van TreinTramBus: "Als reizigers van 5 treinen op 1 trein moeten, dan komen er behoorlijk veel mensen samen. Dan bestaat het risico dat mensen op het perron moeten blijven staan. En die moeten dan een uur wachten op een volgende trein. Dat is onaanvaardbaar."

NMBS

De NMBS heeft begrip voor de bezorgdheid van TreinTramBus, maar gaat niet meteen aanpassingen doorvoeren. "We verwachten in Limburg nog geen grote problemen omdat op de lijn Genk-Blankenberge tijdens de piek dubbeldektreinen ingezet worden met 1300 plaatsen", zegt woordvoerder Bart Crols.

Meest gelezen