stad Landen

Hagelandse gemeenten willen geen sigaretten in buurt speelpleinen en scholen: “Zien roken, doet roken”

Vijf Hagelandse gemeenten maken hun speelpleinen en schoolomgevingen rookvrij. In Geetbets, Kortenaken, Landen, Linter en Zoutleeuw vragen ze om geen sigaret op te steken in de buurt van kinderen. Met bordjes: “Zien roken, doet roken”, weten bewoners dat ze een rookvrije zone betreden. De Hagelanders hebben grote ambities, want ze hopen dat de kinderen die nu worden geboren rookvrij opgroeien.

Elke week beginnen honderd kinderen te roken in ons land. Volgens onderzoek omdat ze het gedrag kopiëren van rokende volwassenen. “Zien roken, doet roken” is niet alleen een wetenschappelijk feit, maar ook meteen de slagzin van de rookvrije zones in de vijf gemeenten in Hageland. Eén van die gemeenten is Zoutleeuw. Schepen van Gezondheid in Zoutleeuw Ilse Beelen (CD&V): “We willen graag onze kinderen rookvrij zien opgroeien. En we hebben een park waar veel speeltuigen staan waar ook de ingang van de bibliotheek is en de ingang van de sportlokalen. Daar passeren veel mensen want het is ook in het centrum van de stad. We willen die zone graag rookvrij houden. We roepen de mensen daarom op om daarbuiten niet te roken. Zo zien kinderen mensen niet roken en zullen ze dat voorbeeld ook niet volgen.”

In Vlaams-Brabant en Brussel zijn er al meer rookvrije gemeenten zoals Dilbeek, stad Brussel, Schaarbeek, Jette, Wemmel, Kampenhout, Galmaarden, Lennik, Gooik, Liedekerke, Affligem, Ternat, Roosdaal en Pepingen.

stad Landen

Meest gelezen