Hammenaar Bart Eyckmans, instructeur snowboarden, is momenteel zo goed als alleen in de bergen van Kaprun

Bart Eyckmans is momenteel werkloos in Kaprun, in Oostenrijk. Hij is instructeur snowboarden maar er zijn al een tijd geen toeristen. 

"Het is de hele winter heel kalm geweest hier", vertelt Bart Eyckmans. "Skieën was wel toegelaten maar niet voor toeristen, wel voor privéklanten die in Oostenrijk wonen maar veel volk was er niet. Deze week is het paasvakantie hier in Oostenrijk maar als je vier instructeurs in het gletsjergebied ziet, is het veel."

"Het is enerzijds een toeristische ramp maar anderzijds is er ook wel  werklozensteun en zijn er fondsen die bedrijven ondersteunden", vertelt Eyckmans. "Maar de druk wordt steeds groter want in lage gebieden is er geen sneeuw en dus geen inkomsten. En in het oosten van het land, rond Wenen, is er opnieuw een lockdown en zijn er helemaal geen toeristen. Daarom wordt nu alle hoop op de zomer gericht."

"Ik heb nu wel met vrienden uitstappen kunnen maken, drie bergen boven de 3000 meter kunnen doen, wat er anders niet van gekomen was

Bart Eyckmans, instructeur snowboarden

"Ik heb de afgelopen maanden wel veel tijd met mijn vrouw kunnen doorbrengen", zegt Eyckmans. "En ik had nu ook tijd om met vrienden expedities te ondernemen die er anders niet van gekomen waren. Zo hebben we drie bergen boven de 3000 meter gedaan. Maar ik had ook graag vrienden uit België ontvangen. Want het is natuurlijk ook wel saai, zo zonder toeristen in een bergdorp."

"De situatie hier is intussen vergelijkbaar met die in België. De vaccinaties verlopen niet zo snel als gehoopt, Ook de levering van vaccins verloopt niet echt vlot en intussen zijn er ook weer strengere coronamaatregelen. Maar we hopen dat er voor de zomer nog zoveel mogelijk kan gebeuren zodat toerisme in de zomer toch weer mogelijk wordt", besluit Eyckmans. 

Meest gelezen