Cyclinginflanders

Helling Berg ten Houte in Maarkedal wordt na 31 jaar terug opgenomen in parcours Ronde van Vlaanderen

Na 31 jaar komt de helling Berg ten Houte in Maarkedal terug in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Dat komt omdat de helling er lange tijd slecht bij lag. In 2017 werd die nog voor een stuk heraangelegd met kasseien. Dat maakt de weg opnieuw interessant voor koersen. “Ik ben zeer blij, omdat we zo ook Ten Houte weer op de kaart zetten”, vertelt schepen van Maarkedal Filip Meirhaeghe. 

De helling Berg ten Houte is 1.100 meter lang, met een maximaal stijgingspercentage van 20 procent. “Het eerste deel van de berg is op kasseien, in totaal 500 meter lang. Dan is er nog een lange uitloper op asfalt, maar dan moet je echt klimmen. Dat kan een beslissende rol spelen tijdens de wedstrijd”, vertelt Filip Meirhaeghe.

De helling speelt een mooie rol, dus ik geloof echt dat het een grote kans maakt om in de koers te blijven
Filip Meirhaeghe schepen van Maarkedal

“Ik woon op asfalt en 10 meter voor ons huis beginnen de kasseien. Ik woon helemaal beneden aan de helling Berg ten Houte. In het begin is het wat wennen maar nu ben ik het gewoon geworden om met de wagen op de helling te rijden. Ik rij natuurlijk enorm traag, dus dat valt mee.”

Zal de helling nog opgenomen worden?

“Ik hoop dat de helling nog opgenomen zal worden in het parcours in de toekomst, dat is natuurlijk niet officieel beslist. Maar die was ook opgenomen bij Dwars Door Vlaanderen, 2 jaar geleden. De helling speelt een mooie rol en ligt dicht bij de Taaienberg in de Vlaamse Ardennen. De aanloop naar de berg is ook niet gevaarlijk, dus ik geloof echt dat de helling Berg ten Houte grote kans maakt om in de koers te blijven”, besluit Meirhaeghe.

Meest gelezen