Paul Helsen

Herman Berghmans ringde al 350 slechtvalken: "Als je hoogtevrees hebt, moet je daar niet aan beginnen"

Dankzij het installeren van nestkasten op de elektriciteitscentrales van Langerlo en Doel midden jaren '90 leven er weer slechtvalken in Vlaanderen. Het Instituut voor Natuurwetenschappen bracht alle broedgevallen in kaart, onder meer dankzij de hulp van vrijwilliger Herman Berghmans. Hij ringde al 350 jongen. "De kast op de schouw van Norbord in Genk is een van de moeilijkste locaties", vertelt hij aan Radio 2 Limburg.

Herman Berghmans uit Veerle-Laakdal is een van de vrijwilligers van het Instituut voor voor Natuurwetenschappen. Elk voorjaar trekt hij zijn klimharnas aan om jonge slechtvalken te ringen. "Vallen is niet mogelijk want we dragen een harnas met touwen rond ons lichaam. Maar als je hoogtevrees hebt, moet je daar niet aan beginnen", lacht Herman. 

Ik ben niet meer van de jongsten, ik moet eens op zoek gaan naar een opvolger

Herman Gabriëls, vrijwilliger Instituut voor Natuurwetenschappen

De nesten van slechtvalken bevinden zich vaak op grote hoogte. Zo hangt de nestkast op de zendmast van Helchteren op een hoogte van 120 meter. "Maar daar kan je gewoon binnen een wenteltrap nemen, maar dat is toch goed voor 400 treden. Ik ben ook niet meer van de jongsten, ik zal eens op zoek moeten gaan naar een opvolger", vertelt Herman. Maar vaak moet hij via een smal laddertje omhoogklimmen. “De toren van Norbord in Genk is de moeilijkste plek. Daar moet ik op een smal laddertje 70 meter omhoog.”

(lees verder onder de foto)

Paul Helsen

De eerste nestkast voor slechtvalken werd begin 1995 gehangen aan een toren van de elektriciteitscentrale van Langerlo in Genk. “En enkele maanden later zat er al een eerste koppel”, vertelt Jan Gabriëls van het Netwerk voor Natuuronderzoek in Limburg. Er lagen 3 eieren in het nest, maar die kwamen niet uit. Maar in de jaren daarna waren er wel jongen. "En intussen zijn slechtvalken geen zeldzame soort meer." Zo werden er vorig jaar op 14 plekken in Limburg koppels gespot, ondermeer ook op het gerechtsgebouw in Hasselt, een schachtbok in Eisden en een hoogspanningsmast. 

In Tongeren huppelen jonge slechtvalken al eens een winkel binnen

Jan Gabriëls, vogelwerkgroep Netwerk Natuuronderzoek

“De slechtvalk is niet alleen mooi om naar te kijken, hij is ook nuttig", gaat Jan verder “Dat is een toppredator, in een stad als Tongeren eten die bijvoorbeeld heel veel duiven. Dus als er overlast is van andere vogelsoorten, dan lossen ze dat op. En als jongen die leren vliegen op de grond terechtkomen, dan durven ze al eens een winkel binnenhuppelen. Dat gebeurde al verschillende keren in Tongeren. Mensen vinden het mooi om zoiets te zien hé.”

Herman Berghmans

Meest gelezen