AFP or licensors

7 verdedigers van democratie veroordeeld in Hongkong, ze weten binnenkort wat hun straf is 

In Hongkong zijn zeven activisten die strijden voor democratie veroordeeld voor het organiseren van een niet toegelaten betoging in 2019. Onder de zeven zijn prominente leiders van het protest zoals oud-volksvertegenwoordiger Martin Lee en mediatycoon Jimmy Lai.

Op 18 augustus 2019 werd een grote betoging georganiseerd in Victoria Park in Hongkong. Mensen protesteerden tegen een nieuwe uitleveringswet. Die zou toelaten dat verdachten van een misdaad naar China zouden kunnen overgebracht worden voor hun proces. Volgens de organisatoren waren ongeveer 1,7 miljoen Hongkongers aanwezig. 

Er was een toelating voor een bijeenkomst in het park. Maar door de grote opkomst stroomden ook de straten rondom het park vol. Mensen begonnen daarop te wandelen naar het centrum van de stad, tegen een politieverbod in. 

Zeven mensen stonden vier weken lang terecht voor hun rol in het organiseren van de betoging. Onder hen de 82-jarige Martin Lee, een prominente voorvechter voor democratie. Ook Jimmy Lai werd veroordeeld, mediamagnaat en eigenaar van de populaire tabloid Apple Daily. 

Mediamagnaat Jimmy Lai is één van de zeven veroordeelden.

Op 16 april krijgen de zeven hun straf te horen.  Op het organiseren of bijwonen van niet toegelaten bijeenkomsten staat een maximumstraf van 10 jaar gevangenis. 

In de tweede helft van 2019 werden een hele reeks grote betogingen georganiseerd in Hongkong tegen de uitleveringswet. De protestbeweging evolueerde tot een beweging die ijverde voor meer democratie in het algemeen. Het kwam ook vaak tot confrontaties tussen demonstranten en politie.

De uitleveringswet kwam er uiteindelijk niet. Maar China verstevigde wel de greep op Hongkong. Er werd een nieuwe nationale veiligheidswet ingevoerd die toelaat kritische stemmen op te pakken, of hen uitsluit om nog verkozen te kunnen worden.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen