Italiaanse militairen houden de wacht aan de Russische ambassade in Rome. Twee medewerkers van de ambassade werden het land uitgezet.
AFP or licensors

Italiaanse officier die spioneerde voor Russen: "Heb Italië nooit in gevaar gebracht, ik deed het voor mijn familie"

Waarom spioneert een hoge officier in het Italiaanse leger voor de Russen? "Niet om zijn land te verneuken", aldus zijn vrouw, maar wegens de moeilijke financiële situatie waarin het gezin zich bevindt. Zij verloor haar inkomen door de covidpandemie, zijn loon volstaat niet. "Ik was verkeerd, maar ik heb Italië nooit in gevaar gebracht", verzekert de officier zelf via zijn advocaat. "Ik deed het voor mijn familie." Intussen duiken ook meer details op over de spionage zelf. 

Walter Biot, een 55-jarige kapitein van de Italiaanse marine, werd deze week gearresteerd wegens spionage. De officier werd op heterdaad betrapt toen hij in ruil voor geld documenten overhandigde aan een lid van de Russische militaire inlichtingendienst.

Waarom spioneert een officier met een lange staat van dienst voor de Russen? Niet uit ideologische motieven of om zijn land te schaden, zegt hij zelf. "Ik had geen politieke of ideologische belangen", liet hij via zijn advocaat verstaan. "Ik deed het voor mijn familie."

"Het was niet de bedoeling om zijn land te verneuken", zegt ook zijn vrouw Claudia Carbonara in een interview met Corriere della Sera. Biot was alleen maar wanhopig, aldus zijn vrouw, "wanhopig over onze toekomst en de toekomst van onze kinderen". De covidpandemie heeft het gezin verarmd, zegt Carbonara. Zelf verloor ze haar inkomen als psychotherapeute, zijn loon (naar verluidt 3.000 euro) volstaat niet meer, ondanks zijn hoge functie bij het leger.

Biot en zijn vrouw hebben 4 kinderen, onder wie een dochter met een beperking, en 4 honden. De oudste van zijn kinderen werkt niet en twee dochters studeren, vertelde hij aan zijn advocaat. "Ik had een moment van grote zwakte en breekbaarheid. Ik ben betrokken geraakt in een groter mechanisme dan mezelf. Ik had een schuld die ik niet kon terugbetalen."

Het gezin woont in een huis in Pomezia, vlak bij Rome, dat ze aan 1.200 euro per maand afbetalen, vertelt zijn vrouw. "Met 3.000 euro per maand konden we niet meer leven." De kosten liepen op: "school, fysieke activiteiten, de sportscholen van de kinderen, waarvan mijn man niet wilde dat ze die opgaven".

Hij nam die beslissing helemaal alleen. Als ik het had geweten, had ik het hem afgeraden

Claudia Carbonara, de vrouw van de Italiaanse legerkapitein die spioneerde voor de Russen

Volgens collega's zocht Biot ook geld om de zorg voor hun dochter met een beperking te betalen, maar volgens zijn vrouw was dat niet het grootste financiële probleem waarmee ze te maken kregen. Die zorg "is geregeld", zegt ze.

"We hebben altijd voor de kinderen geleefd en veel offers gebracht", verdedigt Carbonara haar man. Een luxeleven hebben ze volgens haar nooit geleid. "Maar het dagelijkse leven werd op de lange duur echt zwaar."

Volgens Carbonara nam Biot helemaal alleen de beslissing om te spioneren. "Als ik het had geweten, had ik het hem afgeraden." Toch waarschuwt ze voor al te snelle conclusies: "Wie hem niet kent, heeft hem al veroordeeld, al gekruisigd."

Het interview met Carbonara verscheen vanmorgen in de krant, vóór haar man zijn getuigenis aflegde bij zijn advocaat. Het werd in de Italiaanse pers verdeeld onthaald. Sommige media noemen haar verdediging ronduit ongeloofwaardig.

Simkaart in medicijnendoosje

Intussen duiken in die Italiaanse media ook meer details op over de spionageactiviteiten en de arrestatie op zich. De Italiaanse inlichtingendiensten zouden Biot al een tijdje in de gaten hebben gehouden, schrijft La Repubblica. Hij zou een afspraak gehad hebben met een Rus om elke maand, op dezelfde dag, geheime documenten te leveren.

De plaats van afspraak was een groot parkeerterrein aan een metrohalte aan de rand van Rome. Daar kwam Biot sowieso elke dag aan met de auto om vervolgens de metro te nemen naar het centrum van Rome.

Biot is al een jaar of tien niet meer actief op zee en werkt op het oppercommando van alle gewapende diensten in Italië. Daar moest hij van de Russen geheime informatie opladen op zijn computer en die overzetten op een nanosimkaart. Die moest hij dan vasthechten aan de bijsluiter in een medicijnendoosje. In ruil ontving hij naar verluidt 5.000 euro. 

"Zeker 3 leveringen"

Mogelijk kreeg hij elke maand zo'n bedrag. Hoelang de spionage al aan de gang was, is nog niet duidelijk. Volgens La Repubblica zou hij tussen december en maart zeker drie keer documenten overhandigd hebben. Mogelijk was het al een jaar aan de gang.

Toen ze nagenoeg zeker van hun stuk waren, stopten speciale eenheden van de Italiaanse politie de auto van Biot vol met camera's en afluistermateriaal. Uiteindelijk betrapten ze Biot en de Rus op heterdaad, toen de Italiaan geheime documenten verkocht aan de Rus.

Gevoelige informatie?

In een aanhoudingsbevel beschuldigt een Italiaanse rechter Biot er alvast van "181 foto's van geheim materiaal, 9 als strikt geheim bestempelde documenten en 47 geheime NAVO-documenten" aan de Russen "verkocht" te hebben. Over het wezenlijke belang van de gelekte documenten doen echter verschillende verhalen de ronde.

Biot had op zijn kantoor toegang tot gevoelige, geheime informatie, waaronder NAVO-documenten. Volgens La Repubblica waren die echter "niet van het hoogste belang" en zou er geen informatie gelekt zijn die Italië of zijn bondgenoten in gevaar kan brengen.

Biot en zijn vrouw beweren dat zelf ook. "Ik heb geen enkele relevante informatie geleverd", zegt Biot. "Ik heb geen geheime informatie gegeven. Ik heb nooit documenten geleverd die Italië of andere landen in gevaar konden brengen."

"Hij heeft het minste gegeven wat hij kon geven", zegt ook zijn vrouw. "Hij is geen dommerik, hij is niet onverantwoordelijk. Hij heeft zijn land 30 jaar gediend." 

Italië tilt niettemin zwaar aan de zaak. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio (Vijfsterrenbeweging) sprak van een "uiterst ernstige vijandige daad". De Russische militair aan wie Biot documenten verkocht en die op de Russische ambassade in Rome werkte en diens overste zijn wegens betrokkenheid bij de zaak het land uitgezet.

Meest gelezen